Gazdaság

Ismét száguld a kamathenger, már az OTP is drágított a hitelein

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Mostanra szinte az összes nagybank hiteldrágításokkal válaszolt az MNB június vége óta több lépcsőben végrehajtott nagyarányú kamatemeléseire – ez derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Június vége óta a Magyar Nemzeti Bank az alapkamatát 5,9-ről 9,75 százalékra emelte, míg az egyhetes betéti kamatát 7,25-ről ugyancsak 9,75 százalékra. A nagybankok az eltelt három hétben egészen múlt péntekig alig reagáltak erre a hitelajánlataikban, azóta azonban újra beindították a kamathengert. Összességében az elmúlt egy hónapban minden nagybank drágított valamennyit a személyi kölcsönein vagy jelzáloghitelein – írja elemzésében a Bank360.hu.

Mint írják, az Unicredit és az Erste legutóbb még júniusban nyúlt a kamataihoz, a Raiffeisen pedig július elején, ám a többiek egészen július közepéig vártak az újabb hiteldrágításokkal, az elmúlt napokban azonban végül valamennyien léptek, még a szokatlanul hosszú ideig nem változtató legnagyobb piaci szereplő, az OTP is.

Az emelések mértéke azonban a személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is jelentősen elmarad a bekövetkezett jegybanki emelésektől. Ennek eredményeként még az általános hiteldrágulások után is többnyire az alapkamat alatt lehet lakáshitelhez jutni a Bank360.hu értékelése szerint, de azért már nem ritka a 10 százalék feletti THM sem a jelzáloghiteleknél. Ez a személyi kölcsönöknél már teljesen általánosnak mondható magas havi jövedelem esetén is.

Két hónapos szünet után az OTP Bank most a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök kamatát is növelte. A jelzáloghiteleknél a módosítás érinti a lakáscélú, a szabad felhasználású és a fogyasztóbarát lakáshiteleket is.

Ötéves és 20 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél az emelés mértéke

  • 7–13 millió forint hitelösszeg között 0,40 százalékpont,
  • 13–31 millió forint hitelösszeg között 0,55 százalékpont,
  • 31 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig 0,70 százalékpont.

10 éves kamatperiódusú hiteleknél

  • 7 millió forint hitelösszeg alatt 0,20 százalékpont,
  • 7–13 millió forint hitelösszeg között 0,60 százalékpont,
  • 13–31 millió forint hitelösszeg között 0,75 százalékpont,
  • 31 millió forint feletti hitelösszeg esetén pedig 0,90 százalékpont.

A személyi kölcsönöknél az ügyleti kamat mértéke 1 és 2 százalékponttal emelkedett az igényelt hitelösszegtől függően. Jelenleg 12,99 és 22,99 százalékos kamattal lehet személyi kölcsönt felvenni az OTP-nél.

Az elmúlt napokban a bankok által végrehajtott kamatemeléseket a Bank360.hu oldalán tekinthetik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik