Gazdaság

Jobbik: Ne írd alá, Katalin!

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elmúlt években a hazai közélet szerves részévé vált, hogy miután a fideszes többségű országgyűlés elfogadott egy olyan törvényt, ami az ország lakosságának nagy részét kiborította, sokan a köztársasági elnökben, Áder Jánosban látták az utolsó mentsvárt, kérlelve őt aztán, hogy ne írja alá a törvényt. Lehetett azonban szó CEU-ról, civil-, pedofil– vagy rabszolgatörvényről, Áder végig hű szövetségese maradt a kormánypártoknak. Egyelőre még nem lehet biztosan megmondani, hogy az új államfő, Novák Katalin esetében mire lehet számítani hasonló szituációban, a Jobbik azonban máris hozzá fordult a katatörvény módosításának ügyében.

Szerdai, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatón a párt vezetése követelte az államfőtől, hogy ne írja alá a kisadózó vállalkozók tételes adójának szabályait megváltoztató törvénymódosítást, majd Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese kilátásba helyezte, hogy amennyiben Novák Katalin nem küldi vissza megfontolásra a parlamentnek az előző nap elfogadott módosítást, az Alkotmánybíróságon támadják meg az új szabályozást.

Potocskáné emlékeztetett, hogy az adónem kivéreztetése két éve kezdődött, de a kata népszerűségét mutatja, hogy ennek ellenére sok százezren maradtak ebben a konstrukcióban. A magyar emberek, vállalkozások lenézésének nevezte, hogy a kormányzat a rendszer kijátszójának véli a katásokat. A párt elnökhelyettese szerint az adóhatóság eddig is kiszűrhette volna a katával trükközőket, az e helyett végrehajtott módosítással viszont a végfelhasználók élete drágul meg, hiszen az ezen adónemből kiesők áraikban tovább fogják hárítani a megnövekedett közterheiket.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője később azt szorgalmazta, hogy a magyar vállalkozók vegzálása helyett a kormány vonja be a közteherviselésbe azokat a multinacionális cégeket, amelyeket folyamatosan kényeztet. Sürgette, hogy aki akar, maradhasson a kata hatálya alatt, és például nyugdíj mellett is választhassa valaki ezt az adónemet.

Az ügyvédi kamara is Novákhoz fordult

A Magyar Ügyvédi Kamara is arra kéri Novák Katalint, hogy jelen formájában ne írja alá az új katatörvényt. Közleményükben azt írják, az új katatörvényt jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek tartják. Hozzáteszik, az év közbeni változást generáló törvény – amely az ügyvédi hivatást gyakorlókat és az általuk képviselt állampolgárok, mikro-, kis- és középvállalkozások százezreit érint – érdemi szakmai konzultáció nélkül született meg, így sérti a jogbiztonság követelményét.

Az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit – a felkészülést megnehezítő tevő határidővel – ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést

– írják.  A kamara nyitott a szakmai konzultációra annak érdekében, hogy a jogszabály a jogos szakmai és társadalmi elvárások mentén mielőbb módosításra kerüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik