Gazdaság

„Gyurcsány 2006-ban árat emelt” – így védi a kata-módosítást a Fidesz, az ellenzék szerint bárddal operál a kormány

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvényjavaslatot tárgyalja és fogadhatja el ma az Országgyűlés. A katáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentnek, a képviselők pedig kedden már dönthetnek is a kata-szabályok szeptember 1-jétől történő módosításáról. Ennek értelmében évi 18 millió forint bevételi értékhatárig lehet ezt az adózást választani. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az új katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők.

A módosításról az alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Kivégzéssel ér fel a kata módosítása, rengetegen esnek el a lehetőségtől
A csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. Belőlük „koldus nyugdíjas” lesz az adószakértő szerint, a többieknek viszont már most fájhat a fejük: az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, ügyvédek, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók vagy villanyszerelők.

Habár a javaslatot komoly tiltakozás övezi, még egy tüntetést is szerveztek szerdára, ez nem hatotta meg a kormánytöbbséget. A törvényalkotási bizottság csak a helyesírási és nyelvhelyességi hibákat kijavító módosítókat engedte át – írja a hvg.hu.

A parlamentben is vitáztak a kata-módosításról.

Toroczkai László (Mi Hazánk) szerint üres a kassza, a kormány ezért most nekiesik a magyar vállalkozásoknak, vállalkozóknak, és megfelelő időt sem ad nekik, hogy felkészüljenek a kata új szabályozására.

Ez egy brutális támadás a magyar vállalkozókkal szemben

– jelentette ki. Szerinte ha a kormánynak pénzt kell találnia, inkább a válság haszonélvezőit kellene megadóztatni, ilyenek a globális tech cégek, és így gyors bevételhez juthatna a költségvetés. Ugyancsak meg lehetne adóztatni ételfutárszolgáltatással foglalkozó cégeket, amelyek a válság miatt növelték a bevételeiket – mondta.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy a képviselő újabb ötletekkel állt elő a költségvetés helyzetének javítására, üres államkasszáról beszél, miközben a frakciótársai arról, hogy kinek kellene pénzt adni, ami ellentmondást jelent. Elmondta: az OECD korábban szintén javasolta a nagy digitális cégek megadóztatását, de ez kikerült a globális minimumadó tervezetéből. A globális minimumadó mostani verziójával az ország elvesztené versenyelőnyét, ezért nem támogatja a kormány -mondta.

Beszélt a katás rendszerről is: sok előnye volt, sokan választották az elmúlt tíz évben. A kata célja, hogy azoknak a vállalkozóknak a helyzete, akik a lakosságnak nyújtanak szolgáltatást, könnyebb legyen, az új rendszer ezt biztosítja, nekik megmarad a kata – magyarázta. Hozzátette: akik nem tudják folytatni a katát, azoknak más kedvező adózási módot javasolnak. Tállai szerint nemkívánatos irányba ment el a kata és egyre magasabb jövedelemmel rendelkezők is használták. Ez pedig szerinte versenyhátrányt jelent többeknek is. Elmondta, hogy a kormány széleskörű konzultációt folytatott, majd elkezdte sorolni, hogy milyen más lehetőségük lesz azoknak, akik eddig katáztak, de a jövőben már nem tudnak.

A módosítás megőrzi a pozitívumokat, de bezárja a kiskapukat

– így összegzett Tállai. A két ellenzéki módosító javaslatot a kormány nem támogatta.

A DK-s Gréczy Zsolt szerint a módosítás kidolgozatlanságát és a kapkodást az is mutatja, hogy tele volt helyesírási hibákkal. Az ellenzék szerint ez beismerés, hogy bajban az államháztartás. Gréczy szerint fideszes képviselő is elismerte már, hogy lesznek, akiknek ez komoly problémát okoz.

Bárddal operálnak szike helyett

– mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: vonja vissza a kormány a módosítást és kezdjenek tárgyalni erről.

Varju László arról beszélt, hogy neki többen is arra panaszkodtak, hogy a kata-módosítás teljesen tönkreteszi őket. A miniszter úrnak nem volt bátorsága ahhoz, hogy idejöjjön – mondta Varju Illés Boglárkának, a Törvényalkotási Bizottság fideszes tagjának, aki kétszer is felszólalásával védte a módosítást. Az országgyűlési képviselő szerint családokat döntenek romokba és az emberek majd azt a kérdést teszik fel, hogy dolgozzanak feketén, vagy húzzák le a rolót. Varju hiányolja a hatástanulmányt és szerinte a kormány csak hasraütésszerűen döntött erről.

A DK az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, majd Varju széttépte a törvényjavaslatot.

Nacsa Lőrinc a Fidesz–KDNP képviselője azzal kezdte beszédét, hogy Czeglédy Csaba adóbűnöző. Majd Gyurcsány Ferencről beszélt, így védte meg azt, hogy a módosítás hatályba lépése a tervek szerint szeptember lesz. Idézzük:

2006. június 10-én Gyurcsány Ferenc az országos érdekegyeztető tanácson közölte, hogy 50 nappal később a háztartásoknak 30 százalékkal emeli a gáz árát és 14 százalékkal a villamosenergia árát. Közölte azt is, hogy az EVA kulcsát 10 százalékkal emeli. Hol volt akkor Ön?

– tette fel a kérdést Nacsa, aki percekig beszélt 2006-ról, majd 2012-ről. Önök nem támogatták a kata bevezetését – jelentette ki a fideszes politikus. Nacsa szerint egyébként lehetne értelmes vitát folytatni.

Z. Kárpát Dániel szánalmasnak nevezte a felszólalást és bolsevik házmestertempónak nevezte a fideszes felszólalásokat. A Jobbik alelnöke szerint a kormány a multiknak kedvez. Egyetért abban, hogy a rejtett foglalkoztatást meg kell állítani, de szerinte ezt nem így kellene megoldani.

Egy olyan NAV-os szoftvert kell létrehozni, ami kiszűri a visszaéléseket. Idejönnek a parlamentbe kicsinálni a katát?

– kérdezte az ellenzéki politikus. Célzott ellenőrzés kellene szerinte és hozzátette: atomháborút akarnak egy szúnyograj ellen.

Orosz Anna a Momentum Mozgalom alelnöke szerint sokan a fekete gazdaságba kényszerülhetnek és nem érti, hogy miért egyik napról a másikra törlik el, miközben tűzbe mennek azért, hogy ne vezessék be a globális minimumadót, ami egy minimális emelés. Egy kormány sem bánhat így az adófizetőkkel – jelentette ki.

Az MSZP-s Vajda Zoltán azt emelte ki beszéde elején, hogy

összesen 10 fideszes és KDNP-s politikus van jelen, miközben egyetlen miniszter sem ment el a vitára. 

Apáti István, a Mi Hazánk alelnöke szerint a kormány azt érte el, hogy sokkal kevesebb lesz az állam bevétele. „Higgyenek a tüntetőknek, régen volt ilyen, hogy spontán az emberek így utcára vonulnak” – mondta a politikus.

Kapcsolódó
Hídblokád és futárfelkelés: a kata-módosítás ellen tüntettek a fővárosban
Eredetileg a Kossuth téren tiltakoztak, aztán blokád alá vonták a Margit és Erzsébet hidakat is. Folytatás következik szerdán.

Mellár Tamás a Párbeszéd frakció tagja szerint ez a módosító még a Fidesznek és a kormánynak is káros. Csárdi Antal (LMP) arra figyelmeztette a kormányt, ha taxisblokád nem is, de katásblokád még lehet.

Illés Boglárka szerint olyan dolgok hangoztak el, amik nem fedik a valóságot. Ő is beszélt arról, hogy amikor Gyurcsány Ferenc kormányzott, elvették a családi adókedvezményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik