Gazdaság

NYOK: minimum 12 százalékos nyugdíjemelés kellene idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A hatályos törvény szerinti a január-augusztus havi adatok birtokában becsüli meg a kormány, hogy mennyi legyen a novemberi korrekciós nyugdíjemelés, az év végéig várható infláció alapján. A nyugdíjas-társadalom elvárja, hogy a kormány a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján számolja – írja a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) a 2022. évi nyugdíjemelésről.

A NYOK elnöke Papp Katalin lapunknak azt mondta, a jelen állás szerint a várható éves inflációs indexet figyelembe véve legalább 12 százalékra kellene kiegészíteni az idei  nyugdíjemelést. Azaz a januári 5 és a júliusi 3,9 százalék után novemberben minimum további 3,1 százalékos nyugdíjemelés lenne indokolt. 

A Kormány közlése szerint a júliusban esedékes nyugdíjakat 3,9 százalékkal megemelve fizetik ki. A nyugdíjasok ezt a különbséget januárig visszamenőleg, egy összegben megkapják. A NYOK felhívja a Kormány figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével.

 A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is –korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

A pénzromlás üteme hónapról hónapra újabb rekordokat dönt; májusban már két számjegyű volt az infláció, és láthatóan a következő hónapokban sem várható ennek mérséklődése. A fogyasztói árak májusban 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára az általános infláció csaknem kétszeresével, 18,6 százalékkal emelkedett. És ami különösen aggasztó a NYOK szerint, hogy az alapvető élelmiszerek ára 30 százalékkal nőtt. Például a margarin ára 41,4 százalékkal, a kenyéré 37,5%, a baromfihúsé 34,3%, a száraztésztáké 33,3%, a tojásé 29,9%, a tejé 20,2%, a munkahelyi étkezésé 17,2 százalékkal emelkedett.

Aligha várható, hogy az év második felében az árak növekedése megáll. A nyugdíjak vásárlóértékét viszont – a kormány ígéretének megfelelően – meg kell őrizni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik