Gazdaság

Ezért lehet különösen fájó a nyugdíjasoknak az infláció

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az alaposan elszállt infláció miatt a kormány július elejére pótlólagos nyugdíjemelést írt elő, 3,9 százalékost. Július elsejétől így 167 ezer forintra nőtt az átlagnyugdíj. A pótlólagos emelés az első hat hónapra, valamint a februárban megkapott 13. havi nyugdíjra is jár, ami átlagnyugdíjra vetítve 42 ezer forint pluszt jelent júliusban, vagyis havi átlagban mintegy 7 ezer forintot.

A napokban esedékes korrekciós nyugdíjemelés kapcsán az ATV híradójának azt mondták a megkérdezett idősek, hogy

a mostani emelés nem elég és nehezen jönnek ki a nyugdíjukból.

Farkas András nyugdíjszakértő azt mondta a híradónak, hogy a nyugdíjasok duplán érzékelik ezt az inflációt. A nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjasok nyilvánvalóan ennél sokkal, de sokkal magasabb inflációt érzékelnek, mert az ő fogyasztási kosarukban majdnem egyharmados arányt képviselnek az élelmiszerek. És az élelmiszerárak mint ismert, eléggé elvágtáztak – 15-30 százalékos inflációval szembesül egy nyugdíjas, ha elmegy az élelmiszerboltba.

Májusban az átlagos éves infláció a KSH jelentése szerint 10,7 százalékos volt, az élelmiszerek ára az élelmiszerárstop ellenére 18,6 százalékkal emelkedett, azon belül számos élelem ára nőtt 20-30 de akár 40 százalék felett is.

Kapcsolódó
Tíz százalék felett az infláció
Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 18,6 százalékkal emelkedett.

A riportban megemlítik, a nyugdíjas inflációs kosár eltér az átlagostól, és a gondozással kapcsolatos tételek már nem jelennek meg. Helyette nagyobb hangsúlyt kap a háztartási energia, az egyéb cikkek, mint a gyógyszerek vagy gyógyáruk, és persze az élelmiszerek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik