Gazdaság

A lengyelek különadóval sarcolnák a bankokat, amelyeknél túl alacsonyak a betéti kamatok

Radek Pietruszka / MTI/EPA/PAP
Radek Pietruszka / MTI/EPA/PAP

Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak „szilárd” szintre emelni a betéti kamatokat – mondta Jaroslaw Kaczynski, a PiS kormánypárt vezetője a hétvégén a választókkal tartott találkozón.

Nem szeretném eldönteni a bankárok helyett hogy mennyi legyen a betéti kamat, de annak „szilárd“ kamatnak kell lennie, nem olyan magasnak, mint az infláció, de elégnek ahhoz, hogy az emberek úgy érezzék, hogy van értelme bankba vinni a pénzüket, mert ott sokkal kevesebbet veszít az értékéből. Ha nem, akkor meg kell adóztatnunk ezeket a nyereségeket.

A betétek és megtakarítási számlák kamatai gyakran csak 0,1-0,3 százalékosak – mutatott rá a politikus. Artur Sobon pénzügyminiszter-helyettes megerősítette, hogy napirenden van egy ilyen lehetőség megvitatása.

Ez nem tabutéma számunkra. Ha a különadóról beszélünk, akkor nem zárom ki az ilyen megoldást. […] abban az esetben, amikor egyes gazdasági társaságok visszaélnek pozíciójukkal, hogy extraprofitra tegyenek szert ügyfeleik kárára

– mondta a közszolgálati rádió egyik adásában. (MTI)

Kiemelt kép: Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond pártja kongresszusán a Varsó közelében fekvő Markiban 2022. június 4-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik