Gazdaság europoli

A lengyeleknek megítélt pénz miatt nem bíznak az Európai Bizottságban

Radek Pietruszka / MTI / EPA / PAP
Radek Pietruszka / MTI / EPA / PAP
Bizalmatlansági indítvány jöhet a helyreállítási terv elhamarkodott jóváhagyása miatt.

Az Európai Parlament (EP) liberális képviselői aláírásgyűjtésbe kezdtek az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság (EB) elleni bizalmatlansági indítványhoz. A Népszava brüsszeli tudósítója szerint szerint elhamarkodottnak tartják a 36 milliárd eurós lengyel helyreállítási terv elfogadását.

Az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció tagjai úgy vélik, Varsó addig nem kaphat egy fillért sem a gazdaságélénkítő alapból, amíg nem hajtja végre az EU Bíróság valamennyi, a jogállamiság tiszteletben tartásához kötődő ítéletét.

A bizalmatlansági indítványt akkor nyújtanák be, ha elkezdik a pénz folyósítását. Az indítvány beterjesztéséhez a képviselők 10 százalékának aláírása, elfogadásához minősített többség kell. A lengyel helyreállítási terv ügyében a végső szót a pénzügyminiszteri tanács mondja ki, de az EP plenáris ülése kedd este tárgyal a témáról.

Mint korábban megírtuk, jelenleg Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelynek még nem hagyták jóvá a helyreállítási tervét.

Kapcsolódó
Orbán Viktor csöndben azon dolgozik, hogy Magyarország mégis megkapja az uniós pénzeket
Azt egyelőre nem tudni, miként fognak minket kifizetni a leválásért Oroszországról. Ukrajnának viszont nem érné meg bármit is tennie a Magyarországra tartó olajvezetékkel.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik