Gazdaság

Itt az új kereskedelmi toplista: szárnyalt a Lidl, megőrizte első helyét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az elmúlt két évben komoly változások történtek az életünkben, amibe beletartozik a mindennapok vásárlása is. A vásárlási döntéseinkben bekövetkező változások pedig tetten érhetők a kereskedelmi láncok előző éves összesítőjében, a június elején megjelenő FMCG kereskedelmi toplistában is. Tavaly volt először, hogy nem a Tesco, hanem a Lidl lett a listavezető forgalom alapján.

Kapcsolódó
Ilyen még nem volt, a Lidl és a Spar is megelőzte a Tescót forgalomra tavaly
A hipermarketek problémáira a covid is rátett még egy lapáttal,

Idén az volt a kérdés, hogy megőrizte-e első helyét a Lidl 2021-ben is. A válasz igen, nem is akárhogy – nagyságrendileg 100 milliárd forint plusz forgalommal szárnyalt tovább. A dobogó első három helyezettje tehát a Lidl (921,8 milliárd forint bruttó forgalom), a Spar (791,8 milliárd forint) és a Tesco (765 milliárd forint) – derült ki a Trade Magazin toplistájából.

Változások a listán

Az idei toplistából három fontos változást emeltek ki. Az egyik, talán legfontosabb, hogy az Auchan előrelépett egyet, a 6. helyre. A másik, hogy az eddigi 11 helyett a toplista immár 12 szereplős – dinamikus bővülésének köszönhetően a Müller drogéria is megjelent a „nagyok” között. Harmadik újdonságuk, hogy idéntől a toplistában az egyes láncok boltszámait nemcsak az adott, hanem a megelőző évre vonatkozóan is mutatják, hiszen ez is hozzájárulhat részben a forgalmi változáshoz, és részben persze az eredményekhez is.

A Lidl továbbra is toronymagasan vezeti a listát, sőt, 2021-ben még távolabb került a többiektől, hiszen a legjobban teljesítő drogérialánc éves bruttó forgalmával előzte meg a toplista második helyét stabilan magának tudható Spart. Az összes lánchoz képest is a legnagyobb bővülést mutatja, ami nem csoda, hiszen továbbra is a diszkontok tudtak a legjobban növekedni tavaly, a GfK szerinti csatornarészesedésük már eléri a 31 százalékot. A diszkontok penetrációja is a legmagasabb: 96%, és ez a csatorna áll a legjobban a vásárlási gyakoriság listán, a maga 69 alkalmával átlagosan háztartásonként, éves szinten. Így nem is csoda, hogy 2021-ben kivétel nélkül mindegyik diszkontlánc növelte boltszámát.

A tavalyi év „post covid” szindrómája az energia-, alap- és csomagolóanyagárak és a logisztika költségeinek elszabadulása volt a szektor számára, miközben a hazai infláció is érezhetően emelkedni kezdett – ebben a környezetben minden olyan csatorna számára, amely kedvező árakat tartósan biztosított, borítékolható volt a siker.

A legtöbb boltszám-növekedéssel mégis a Spar-lánc büszkélkedhetett tavaly. A több lábon állás stratégiáját következetesen megvalósítva tovább szilárdította ezüstérmes pozícióját. Az élelmiszer-termeléssel is egyre szélesebb skálán foglalkozó lánc új egységgel erősítette pozícióit a hipermarketek között. A kisebb méretű, különböző Spar-lánchoz tartozó üzletek, mint például a franchise vagy benzinkúti üzletek számának növekedése ugyancsak megmutatkozott az eredményekben.

A Tesco a 2020. évi arányt megtartva követi a Spart, és halad szépen előre. Mint ahogy a harmadik hipermarketlánc, az Auchan is növekedett, sőt, előzött – idén egyetlen láncként. Fontos megemlíteni, hogy bár az utóbbi időben a hipermarketek gyengélkednek, kosárértékük nagyságrendje 2021-ben átlagosan a közel 6000 forinttal még mindig szignifikánsan a legnagyobb, és folyamatosan bővülni képes.

A két sikercsatorna, a diszkontok és drogériák mutatták a legjobb számokat a tavalyi évben, forgalmi növekedésük és kosárméretbővülésük csak az online vásárlásokénál maradt alább. Nagyszerűen szerepelt a Lidl, Aldi, Penny hármasa, ahogy a dm, Rossmann, Müller trió is. Ez utóbbi idén először került fel a Toplistára, tartósan átlépve bruttó forgalmával az 50 milliárdos belépési küszöböt.

De a hazai láncok pozíciója is hasonlóan stabil a korábbi évekhez képest, némi bővülést mutatva. Igaz, hogy a múltban mindig együtt mozgó örökhármas Coop, Cba, Reál közé belépett az Auchan, de beleszámítva, hogy kivétel nélkül mindegyik hazai láncnál csökkent a boltszám, a bővülés örvendetes. Bár a modernizáláshoz, fejlesztéshez szükséges forrásokban nem tudják felvenni a versenyt multinacionális versenytársaikkal, megteszik, amit tudnak, és a covid alatt előtérbe került „lakóhely-közeliség” fontosabbá válása is tartósnak tűnik, aminek előnyét élvezik.

Bár a toplistában külön nem látszik, de idén már muszáj külön is említést tenni az FMCG-piac online részvételéről, hiszen egyrészt szinte mindenkit így vagy úgy érint a toplistások közül. Másrészt 2021-ben a megelőző évhez képest, közel 54 százalékkkal bővült az FMCG online forgalom, maga mögött hagyva minden más szektort, és elérte a 118 milliárdos értéket a GKID adatai alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik