Gazdaság

Majdnem egymillió forintra jön ki az átlagkereset Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségében

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rekordévet zárt a nemrégiben átadott Néprajzi Múzeum építésében is kulcsszerepet játszó ZÁÉV Zrt. A társaság 80 milliárdot meghaladó árbevétel mellett 12,25 milliárd forintos adózott nyereséget ért el – írta a G7. Ez azt jelenti, hogy a cég forgalmának több mint 15 százaléka maradt meg profitként, ami még a kormányközeli cégek esetében is kiemelkedő. A tulajdonosok a nyereséget szinte teljes egészében ki is vették a cégből (a bő 12 milliárd forintból kevesebb mint 5 millió forintot hagytak a vállalatban). Az osztalékból pedig nagyjából 7 milliárd juthatott Mészáros Lőrinc családi holdingjának, a Talentis Group Zrt.-nek – valószínűsítik.

Megjegyzik, a rekordárbevételt és profitot ráadásul úgy hozta a ZÁÉV, hogy teljes munkaidős fizikai állománya továbbra sem érte el a 30 főt. A társaságnak 29 ilyen munkát végző alkalmazottja van, akiknek tavaly összesen 137,4 millió forintnyi bért fizetett. Más kérdés, hogy az alig több mint két tucat fizikai munkás mellett 194 szellemi foglalkoztatottat is alkalmaz a vállalat, akiknek a bérköltsége már jóval jelentősebb, 2,46 milliárd forint volt. Az Mfor azt is kiszámolta, hogy az egy foglalkoztatottra jutó havi átlagos bruttó fizetés a 2020-as 858 ezer forintról felszökött 973 ezer forintra.

A foglalkoztatási viszonyok a G7 szerint egyébként elég jól jelzik, hogy a ZÁÉV nem elsősorban maga végzi el az elnyert munkákat, hanem továbbpasszolja azokat más építőipari vállalkozásoknak. A cég 50 milliárd forintot meghaladó ráfordítást mutatott ki közvetített szolgáltatások soron, azaz nagyjából ennyit fizethetett az alvállalkozóinak.

Az Mfor a beszámoló alapján azt is kiemelte, hogy a Covid 19 járvány és az ukrán-orosz háború sem volt jelentős hatással a társaság gazdasági tevékenységére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik