Gazdaság

6,6 milliárdot hozott a dohánybiznisz Lázár János holdudvarának

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Rekordot döntött a trafikhálózat ellátására egyedüliként felkent Országos Dohányboltellátó Zrt., ahogy 2015-os fennállása óta minden évben. Ezúttal 862 milliárd forint árbevételt és 6,6 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki az állammal koncessziós szerződést kötött társaság, ami 120 milliárd forint forgalombővülést jelent, és a nyereség is nőtt 1,3 milliárd forinttal a 2020-as évhez képest.

A nyereségből 6,3 milliárd forint osztalékkivétet szavaztak meg a tulajdonosok, a részvények 51 százalékát birtokló Tabán Trafik Zrt. és a 49 százalék részesedésű BAT Pécsi Dohánygyár Kft. A profitból év közben 3 milliárdot már kivettek, áprilisban pedig a maradék 3,3 milliárdot is kifizették.

A dohányboltellátó monopólium fennállása óta óta összesen közel 28 milliárd forint nyereséget hozott, és ezt szinte mind, 25,8 milliárdot ki is vett a két tulaj osztalékként.

Adót viszont igen szerényen fizettek: 7,4 milliárdos adóalap után a társasági adó (9 százalékos kulccsal) 673 millió forint lett volna, de ebből 236 millió forint adókedvezmény még lejött, így a monopolhelyzetű trafikellátó összesen 436 millió forintot fizetett be a központi büdzsébe.

A Tabán Trafik Sánta János érdekeltsége, akit Lázár János hódmezővásárhelyi holdudvarához sorolnak. Lázár vezényelte le még kancelláriaminiszterként a dohánypiac újraszabályozását, a hódmezővásárhelyi vállalkozó pedig a Fidesz dohányipari jogszabályainak fő haszonélvezője, a trafikpályázat legnagyobb nyertese volt.

Sánta János és családja a leggazdagabb magyarok legutóbbi listáján az 52. helyre került 33,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik