Gazdaság europoli

Új gázpiaci alku született Brüsszelben – Magyarországnak könnyebbség

MTI/AP
MTI/AP

Az orosz invázió gázszállítási bizonytalanságai, illetve még előtte a németországi Gazprom-tárolók tudatos orosz „alultöltése” hozta azt a felismerést az EU-ban, hogy módosított szabályozói keretek mentén el kell érni a gáztárolók minél magasabb szintű feltöltését. A tagállamok közötti szolidaritás növelése is felmerült, nehogy a következő fűtési szezonban esetleg gázhiány lépjen fel és korlátozni kelljen egyes szektorok felhasználását.

Emiatt jött ki márciusban fontos javaslatával az Európai Bizottság. Ebben még idén októberre 80 százalékos, jövő októberre 90 százalékos együttes európai tároló-feltöltési kötelezettséget írtak volna elő, a tárolóval nem rendelkező tagállamoknál más tagállamokbeli betárolási lehetőséggel. Ez a kötelezettség igen nagy, 6 milliárd eurós terhet tett volna Magyarországra. Ehelyett azt javasolta Magyarország, hogy az elmúlt évek gázfogyasztásának 25 százalékát kelljen csak kötelezően betárolni a fűtési szezon kezdetéig.

A Portfolio most azt írja, végül a tagállamokat képviselő francia soros elnökség és az EP delegációja abban állapodott meg, hogy ne 25%, hanem 35% legyen az előző 5 évi tényfogyasztás arányában kötelezően betárolandó gáz mennyisége. ez az alku magyar szempntból kedvező, mert sokkal kisebb plusz pénzügyi teherrel jár a magyar gázpiaci szereplők számára, mint az eredeti terv elett volna.

Az alku további fontos része, hogy azon tagállamok, amelyek nem rendelkeznek föld alatti gáztárolóval, más tagállamokban kötelezően be kell tárolniuk a saját elmúlt 5 évi fogyasztásuk 15 százalékát (vagy egyéb tételekkel el kell érniük ezt a 15 százalékot).

Abban is megállapodás született, hogy idén őszre nem a minimálisan megcélzott 80 százalékra, hanem 85 százalékra akarják feltölteni az együttes uniós kapacitás arányában a tárolókat, jövő őszre pedig 90 százalékra.

Az elmúlt hetekben ömlött Európába a nem-orosz eredetű gáz, főleg a cseppfolyós szállítások: áprilisban új LNG-import rekord is született 12,6 milliárd köbméteres beszállítással. Eközben az orosz eredetű importgáz aránya immár 26%-ra esett a tavaly áprilisi 40 százalékról. A európai gáztárolók együttes töltöttsége ennek következtében ütemesen emelkedett, és jelenleg már 41 százalékon áll.

Kiemelt kép: Gázkompresszor-állomás a Vilnius közelében fekvő Jauniunaiban 2022. május 5-én. Ezen a napon új, Lengyelország és Litvánia közötti földgázhálózati rendszerösszekötőt adtak át a településen.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik