Gazdaság

A magyar vétó miatt jegelhetik az olajembargót

Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Brüsszelben nagyon bosszantónak és frusztrálónak találják, hogy a magyar vétó miatt esetleg nem sikerül egységesen megszavazni a hatodik uniós szankciócsomagot, ezért vannak olyan tervek, amelyek szerint inkább kivennék az olajembargó ügyét az egészből – írta az Index a Politicóra hivatkozva.

Ahhoz, hogy időt nyerjenek és  esetleg  meg tudják győzni Orbán Viktort az olajembargó kérdésében, felvetődött, hogy inkább parkolópályára teszik a tervet. Ugyanakkor az újabb szankciók további elemei a 27 tagállam támogatásával életbe lépnének Oroszország ellen.

Kering egy elképzelés Brüsszelben arról, hogy daraboljuk fel a szankciós csomagot, amelynek 90 százalékában már megegyeztünk, és hagyjuk ki az olajembargót. Roppant kínos, viszont pragmatikus, mert így maradna idő teljesen átbeszélni az olajembargó kérdését

– mondta a Politicónak egy, a belső ügyeket jól látó uniós diplomata.

Politico szerint mindenesetre egy ilyen lépés némi arcvesztést jelentene Brüsszelnek és Ursula von der Leyennek, aki hétfőn személyesen utazott Budapestre, hogy meggyőzze a magyar vezetést, azonban ez nem járt sikerrel.

Később az Európai Bizottság szóvivője cáfolta, hogy kihagynák a szankciós csomagból az olajembargót.

A kiemelt képet a Miniszterelnöki Sajtóiroda adta közre. A képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik