Gazdaság

Az élelmiszerek áfájának átmeneti elengedését sürgeti a Jobbik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az élelmiszerekre vonatkozó általános forgalmi adó (áfa) ideiglenes elengedését szorgalmazta pénteki online sajtótájékoztatóján a Jobbik elnöke, Jakab Péter.

Olyan idők köszöntöttek ránk, amikor azonnali és radikális válaszokat kell adni a felmerülő problémákra, hiszen egy év alatt 50 százalékkal drágult a tészta, a kávé, a paradicsom, a tojás, a zsemle és a kifli, míg a liszt ára 25 százalékkal emelkedett – érvelt Jakab Péter az MTI tudósítása szerint.

Hozzátette, a magyarok jelentős hányada most már kénytelen alapvető élelmiszerekről is lemondani, mert ilyen árak és ilyen bérek, nyugdíjak mellett nem futja rá. Az ellenzéki politikus szerint az emberek egyharmada a tejen és a kenyéren is spórol. Jakab Péter úgy értékelt: ebben a helyzetben a megszorítás netovábbja fenntartani az élelmiszerek 27 százalékos áfakulcsát, amivel a kormány „nyerészkedik” a magyarokon ahelyett, hogy megvédené őket a drágulástól.

A Jobbik elnöke azt is megemlítette, hogy a lengyel kormány már megtette ezt a lépést, ami Magyarországon évente mintegy 180 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést okozna, vagyis ahogy számoltak, az élelmiszeráfa elengedésével ennyit lehetne otthagyni az emberek pénztárcájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik