Gazdaság

30 milliárd forintot spórolhatunk meg az élelmiszerárstoppal

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A Blokkk.com kiszámolta, mennyit spórolhattak a családok az élelmiszerárstoppal. Ehhez abból indultak ki, hogy az MNB számításai szerint a 7 árstoppal érintett alapvető élelmiszer súlya a fogyasztói kosárban a 2022-es súlyok alapján 1,7 százalék. Az élelmiszerárstop az MNB szerint az inflációt februárban 0,25, márciusban 0,5 százalékkal mérsékelte.

A háztartások fogyasztási célú kiadásai előreláthatóan elérik 2022-ben a 29 ezer milliárd forintot, az előző évi közel 25 és fél ezer milliárd forinthoz képest (folyó árakon nézve). Ezekből a számokból kiindulva az árstoppos élelmiszerféleségek 1,7 százalékos súlyuk alapján 2022-ben megközelítik az 500 milliárd forintos értéket. Éves szinten. Havonta ez 42 milliárd forint lenne (némi kerekítéssel). Az élelmiszerboltok teljes bevétele 500-520 milliárd forint volt januárban és februárban a KSH szerint, tehát ez belefér.

Így már megbecsülhető, hogy februárban körülbelül 5-6 milliárd forintot, márciusban legalább 10-12 milliárd forintot takaríthattak meg a családok az étekárstoppal. Az április sem hozott enyhülést az árnyomásban, így az élelmiszerárstop három hónap alatt összesen legalább 30 milliárd forint megtakarítást hoz a családoknak.

És ugyanennyi veszteséget a boltosoknak. Így ha megszűnne az árstop májustól, nyilván árat kellene emelniük.

A szakportál szerint kezelhető egyébként az egész úgy, mint egy akció, hiszen az is tól-ig tart, utána vége.

A kormány sikeresnek tartja az árstopot, és a jövő héten dönthet arról, legyen-e folytatása.

Kapcsolódó
Háború idején is lehetővé tennék a veszélyhelyzeti kormányzást, nincs döntés az árstopok sorsáról
Gulyást az árstopról, az új kormányról és az ellenzékről kérdezték a kormányinfón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik