Gazdaság

Ezért lehet átmeneti hiány az árstopos élelmiszerekből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egyre több helyről hallani, főleg kisebb településekről, hogy a boltban időszakosan nem kapni lisztet, cukrot vagy napraforgó olajat – írta a Pénzcentrum. A portál azt is kiderítette, hogy az árstoppal érintett termékek hiánya nem rendszerszintű, de valóban előfordulhat egyes esetekben, hogy egy adott áruház nem rendelkezik megfelelő készletekkel.

Egy-egy áruházban egyedi, időszakos, gyorsan pótolható hiány előfordulhat, amikor egy gyártó nem tud ütemesen, szerződés szerint szállítani, általában rajta kívül álló ok miatt (például nem kap meg időben megfelelő mennyiségű alapanyagot, csomagolóanyagot, vagy eszközalkatrészt)

– mondta a portálnak az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György. Azt is hozzátette, a helyzet megoldását segíti például a „most hozott kormányintézkedés, az egyes adalékok címkézésének pótlási lehetőségéről az üzletekben.”

Ahogy az OKSZ főtitkárának szavaiból kiolvasható, nincs ok pánikra, még akkor sem, ha egy kisebb-nagyobb település boltjának polcain esetleg egyszer-egyszer ki is ürül a liszt, a cukor vagy éppen a napraforgó étolaj. Az árstop szerint bevezetett készletezési kötelezettség, illetve a boltok által használt saját, mennyiségi vásárlási korlátozás éppen azt a célt szolgálja, hogy ne ürülhessenek ki hirtelen az üzletek polcai olyan mértékben, hogy a vásárlók huzamosabb ideig ne tudjanak hozzájutni az árstopos alapvető élelmiszerekhez.

Kapcsolódó
Döntött a kormány: július elsejéig maradnak az árstopok
A döntés a benzinárstopra és az élelmiszerárstopra is vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik