Gazdaság

Ennyi még sosem volt, 2600 milliárd forint fölé kúszott az államháztartás első négyhavi hiánya

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere április végén 2635,6 milliárd forintos hiányt mutatott – közölte hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).  Az első negyedévi hiány még csak 2309,4 milliárd forint volt.

A központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet értek el az év első négy hónapjában. A kiadások közül kiemelték, hogy a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. Nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig. (MTI)

Az első négy hónapban már az éves pénzforgalmi hiányterv 83 százaléka teljesült azzal, hogy áprilisban ismét jelentős, 326 milliárd forintos lyuk alakult ki a költségvetésben. A Portfolio.hu szerint  ilyen magas első négyhavi deficitre még nem volt példa. A szakportál úgy véli, egyre inkább úgy tűnik, jelentős elszállásban lesz a költségvetési hiány, ha a kormány nem hoz pótlólagos intézkedéseket, és minél később dönt ezekről, annál nehezebb lesz helyretenni a büdzsé egyensúlyát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik