Gazdaság

Tovább nőtt az államháztartási hiány

Az év első hét hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének hiánya 1803,7 milliárd forintot ért el – közölte a Pénzügyminisztérium hétfőn az MTI-vel. Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1620,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 221,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,1 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év első hét hónapjában a központi alrendszer hiánya 2165,0 milliárd forintot tett ki.

Összehasonlításul: a központi alrendszer júniusban 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a deficit még csak 1704,5 milliárd forint volt, de már elérte az idei évre előirányzott 2287,7 milliárd forint 74,5 százalékát. Vagyis a héthavi hiány az éves tervezet 78,8 százalékát teszi ki.

Az elmúlt három hónap adatai alapján a Portfolio szerint egy óvatos költségvetési egyenlegjavulást figyelhetünk meg az államháztartás központi alrendszerének egyenlege alapján. Május óta érzékelhető ez a pozitív fordulat a költségvetésben, ami összefügghet az újranyitással párhuzamosan egyre jobban magához térő gazdasági növekedéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik