Nagyvilág europoli

FT: Orbán megírta, hogy Magyarország nem támogatja az uniós embargós csomagot

Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság által javasolt újabb embargós csomagot – ez áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor címzett Ursula von der Leyennek, a bizottság elnökének, és amelyből a Financial Times közöl részleteket.

Orbán szerint jelenlegi formájukban a szankciók nem csak Magyarország energiabiztonságát ássák alá, de az EU egységét is az ukrajnai invázióval szembeni fellépésnél – áll a lap szerint a levélben.

Szerdán az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen bejelentette az olajembargót. „Ez teljes importtilalom lesz minden orosz olajra, tengeri és csővezetékes, nyers és finomított olajra” –  jelentette ki von der Leyen az Európai Parlamentben.

A hatodik EU-s szankciós csomag kimondja, hogy betiltják az orosz olaj importját az EU területére. A tilalom a nyersolajra 6 hónap múlva, a finomítotté pedig 9 hónap múlva lép életbe.

Ugyanakkor Szlovákia és Magyarország felmentést kap az embargó alól, miután egyik országnak sincs kikötője, és gazdaságosan csak az oroszoktól érkező csővezetéken keresztül tud olajhoz jutni.

Tegnap Kovács Zoltán a BBC-nek azt mondta, hogy Magyarország megvétózza az orosz kőolaj embargóját célzó európai uniós javaslatot. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta, a javaslat elfogadhatatlan, és tönkretenné a magyar gazdaságot. Hasonló szellemben nyilatkozott korábban Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki elismerte, hogy Magyarország Szlovákiával együtt a jövő év végéig haladékot kapna az orosz kőolajszállítás tilalma alól, de ezt is elfogadhatatlannak minősítette, és kijelentette: ahhoz, hogy az intézkedést a magyar kormány támogatni tudja, arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő szállításra.

Kapcsolódó
Orbán az EU olajembargós javaslatáról egyeztet a Karmelitában
Jelen lesz több miniszter és Hernádi Zsolt is.

(via hvg.hu)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik