Gazdaság

Számos sebből vérzik az idősgondozás az ÁSZ jelentése szerint

Beliczay László / MTI
Beliczay László / MTI

Hazánkat az Európában általánosan tapasztalható tendenciákkal összhangban folyamatosan idősödő népesség jellemzi, csökkenő lakosságszámmal párosulva. A modern orvostudománynak és tudatos életmód választásoknak köszönhetően egyre inkább megnövekedik az emberek várható élettartalma mellett az egészségben eltöltött évek száma is, és ezzel együtt az aktív munkavállalás időszaka is. Az állam számára elhanyagolhatatlan feladat, hogy a társadalom idősebb rétegét is megfelelő szellemi és fizikai állapotban tartsa. Mindez arra az összefüggésre is rámutat, hogy az „idősek” és a „fiatalok” társadalmi rétegei nem lehetnek ellenérdekeltek a rászoruló idősekről való gondoskodás kötelezettségének megvalósításában sem – írja az idősügyek vizsgálata kapcsán az Állami Számvevőszék (ÁSZ)

Megállapítják, hogy hazánkban az időskorúak részére célzottan kialakított legkomplexebb gondozást a bentlakásos szociális szolgáltatások közül az idősek otthona és az időskorúak gondozóháza biztosítja. Megállapították, hogy:

  • Az intézmények férőhelyei az elemzett időszakban gyakorlatilag teljes kihasználtság mellett működtek.
  • Az intézményrendszer szintjén rendelkezésre álló szabad férőhelyek ellenére intézményi szinten várólisták, ellátási szűk keresztmetszetek jelentkeztek.

Jelentésükből kiderül többek között, hogy:

  • A várólisták nem hozzáférhetőek.
  • Az igénylők nem tudják, hova érdemes kérelmet beadni.
  • A férőhelyek száma 3,13 százalékkal, az ellátottak száma 1,14 százalékkal növekedett.
  • A gondozók száma viszont 9,14 százalékkal csökkent, ami növelte a feladataikat.
  • A térítési díjak több mint másfélszeresére növekedtek, de
  • a térítési díjak emelése nem fedezte a működési költségeket.

Megállapítják továbbá, hogy mivel a megemelt díjak sem fedezik a megnövekedett működési költségeket, így a bentlakásos intézményi férőhelyek fenntartása egyre nagyobb társadalmi szerepvállalást igényel.

Az ÁSZ szerint kérdés, hogy a szűk keresztmetszetek csökkenéséhez mennyiben járulhatna hozzá az információk társadalmi hasznosítása és eljuttatása az elhelyezésre várókhoz, vagy a különböző közösségi finanszírozási formák növelése.

Kiemelték, hogy az ideiglenes működési engedélyek kiadását indokló problémák megoldása szintén kiemelt figyelmet igényel, tekintettel arra is, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján ezek az engedélyek legkésőbb 2023. év végén lejárnak. Valamint hogy a COVID-19 járványhelyzet rávilágított az egészségügyi ellátások gondozó-intézményi keretek között történő megoldásának szükségességére is, amely az egyes intézmények adottságaitól és lehetőségeitől függően, szintén további intézkedéseket tesz indokolttá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik