Gazdaság

Catherine MacGregor: Reális lehetőség, hogy leáll az orosz gázszállítás Európa felé

Czarek Sokolowski / AP / MTI
Czarek Sokolowski / AP / MTI

Egyelőre euróban fizetünk az orosz gázért, és várjuk az Európai Bizottság iránymutatását a rubelben való fizetési vitában, az pedig mindezzel együtt „hihető forgatókönyv”, hogy leállnak az Európába irányuló orosz gázszállítások – hivatkozott a Portfolio a nagy francia közszolgáltató cég, az Engie vezérigazgatójának nyilatkozatára, amely a francia RTL Rádión hangzott el csütörtökön.

Catherine MacGregor elmondása szerint most még „szinte tele” vannak a tárolóik, így májusban még nem kell aggódniuk az Engie ügyfeleinek, mert legközelebb csak május végén kell fizetniük az oroszok felé. Addig pedig várják, hogy mit mond majd az Európai Bizottság a frissítendő iránymutatásában, hogy hogyan feleljenek meg úgy az orosz elvárásnak (rubelben fizetés két bankszámlán keresztül), hogy közben ne sértsék meg az uniós szankciókat sem és ne is álljanak le az orosz gázszállítások megtorlásként.

Szavai szerint a következő téli fűtési szezonra kell már koncentrálni és szerinte az a lényeges egy ilyen esetleges orosz leállításban, hogy pontosan mikor történik meg. Minél nagyobbak a gázkészletek, annál könnyebben lehet átvészelni a következő telet – fogalmazott a cégvezér a Reuters tudósítása szerint. A francia cég egyébként 20 százalékban támaszkodik orosz gázra, a többit máshonnan szerzi be és ezért is utalt rá a tudósítás, hogy ha leállnának az orosz gázszállítások, akkor Franciaország ipara könnyebben át tudná vészelni a nehéz időszakot, mint Európa számos más része.

A cikkben megemlítik, hogy csütörtökön tartott előadást a MEKH elnöke, amelyen egyrészt arról beszélt, hogy egy esetleges orosz gázszállítási leállás esetén különösen kritikus helyzetbe kerülhetnek a tengerpart nélküli tagállamok, mint például Ausztria vagy Magyarország, de egyúttal azt is hangsúlyozta, hogy az ország felkészült egy esetleges rövid távú földgázellátási zavar kezelésére.

Kiemelt kép: Csővezetékek a Gaz-Sytem S.A. földgázszállító vállalat telephelyén, a Varsó melletti Rembelszczyznában 2022. április 27-én. A Gazprom orosz gázipari holding ezen a napon leállította a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik