Belföld

Telex: vizsgálja az orosz leválás lehetőségét a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Tévedés, hogy a magyar kormány egyáltalán nem vizsgálja az orosz leválás lehetőségét, sőt, nagyon komoly anyagok is készülnek erről, amit a legnagyobb titokban meg is tárgyaltak, írja a Telex.

A lap forrásai szerint a téma fő felelőse az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kormány álláspontjai között szerepel többek között, hogy biztosítani kell a rezsicsökkentés miatt olcsó és pazarló lakossági fogyasztást, a magyar iparba továbbra is sok energiát fogyasztó, nagy multikat kell csalogatni és hogy Paks II. tervezett elindulása semmilyen kormányzati anyagban nem kérdőjelezhető meg. Mindeközben tisztában vannak azzal is, hogy aki csak teheti, Magyarországon tankol, és felborult hazánk megújuló-programja is.

A cikkben azt írják, az állásával senki nem akar játszani, de az illetékesek azt a felelősséget is érzik, hogy az ország nem érkezhet teljesen felkészületlenül egy esetleges havária helyzetbe.

A villamosenergia és a gázellátás területén egyaránt megindult a gondolkodás. A Telex úgy tudja, utóbbi esetében a horvát cseppfolyósított földgáz, azaz az LNG-vonal erősítése, tárolók vásárlása, felújítása, egy észak-olasz-szlovén-magyar vezeték megépítése, valamint a „nagy északi kapcsolat” lehet az alternatíva. A magyar kormány egyelőre csak ezeket vizsgálja, de távlatilag görög és román forrásban is bízhatunk, írják.

Megjegyezték, ha minden egyszerre sikerülne, de nem fog, akkor olasz, horvát, görög, balti LNG és orosz, illetve román vezetékes szállítás is szóba jöhetne, vagyis nagyon jól állnánk a diverzifikációval, de ezek külön-külön is több száz, olykor ezermilliárdos fejlesztési ötletek. Ezek ugyanakkor még együttesen sem feltétlenül jelentenének teljes megoldást, mert nem jönne rajtuk elegendő mennyiség.

Az orosz leválással kapcsolatos gondolkodás másik fő iránya állítólag az elektromos áramra való áttérés, és az áram hatékony előállítása, illetve az energia észszerű felhasználása. A különböző ITM-es programokban szerepel napelemes program, fűtéskorszerűsítés, zöld busz, a távhőszolgáltatás hatékonysági projektjei.

A kormány továbbra is elkötelezett a napenergia mellett, de ezt fel akarja „turbózni” gázturbinás, szivattyús-tárolós erőművekkel,
illetve gázmotoros és akkumulátoros tárolóegységekkel.

A Telex úgy tudja, az ITM-es tervezetet tárgyalta, de még nem fogadta el a kormány. Vélhetően az eleve csak egy ötletbörze,
vagyis egy nagy étlap. Mindenre biztosan nem lenne forrás, és bár az erőművi bővítéseknél az továbbra is tabu, hogy Paks II-t bárki, akár csak egy szakmai anyag szintjén megkérdőjelezze, a kormányzat legalább el kezdett már gondolkodni egy csomó egyéb erőművi fejlesztésen.

Kapcsolódó
Oroszország nukleáris csapásokat szimulál, véres ütközetek a mariupoli acélműben
Kövesse a élőben a orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik