Gazdaság

Árversenyben a balatoni és a külföldi nyaralás

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Még az utazási költségekkel együtt is versenyképesek a külföldi utazások.

A Forbes.hu szerint a belföldi nyaralások árát nem nagyon fogják fékezni az árstopok, a hazai turizmusnak komoly gondot jelent a munkaerő-hiány, az inflációt meghaladó költség, kihívást jelent az is, hogy a külföldi utazások iránt egyértelműen nőtt a kereslet.

A portálnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke azt mondta, a tavalyihoz képest 10-15 százalékos visszaesésre számítanak a vendégéjszakák számában.

Szerinte most egyértelműen a munkaerő-hiány a legnagyobb gond, de elszállt az ágazat kiadási oldala is, Hiába alakul akár 15 százalék körül az infláció, nő ennyivel a szálláshelyek bevétele, a kiadások emelkedését nem lehet ellensúlyozni, mert

minden drágul: energia, élelmiszer, munkaerő.

Flesch Tamás közölte, próbálnak lobbizni, hogy a kormány legalább a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást engedje el átmenetileg, de eddig hiába, noha az ágazatnak égető szüksége lenne rá, a kiadások drágulására hosszú távon kell berendezkedni.

Kapcsolódó
Jóval drágább lehet a balatoni nyaralás, mint tavaly
15-20 százalékkal fizethetünk többet.

Mivel a hatósági intézkedések nem tudják alacsonyan tartani a turisztikai ágazat árainak emelkedését, így egy átlagos nyaralás költsége az inflációnál nagyobb ütemben nőhet. Közben a külföldi utazások iránt nőtt a kereslet.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szóvivője szerint a legnépszerűbb három célország Horvátország, Görögország és Törökország, de Egyiptom, Tunézia, Olaszország és Spanyolország is az élbolyban van.

Az ágazat arra számít, hogy az amúgy nagyon jó 2019-es év forgalmának 80 százalékát is elérheti a külföldi utazások volumene.
Még úgy is, hogy 2021-hez képest szinte minden utazási típusnál nagyjából 10 százalékos drágulás várható.

Bakó Balázs úgy véli, a horvát vagy görög utak még az utazási költségekkel együtt is versenyképesek lehetnek egy hasonló időtartamú, kategóriájú balatoni nyaralással. Nyilván számít, ki milyen utazási és szállásformát választ, de egy charter repülőjárattal Görögországba, Egyiptomba szervezett nyaralás versenyképes akár egy balatoni héttel összehasonlítva is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik