Belföld

Itt az új különadó, nyithatják a bukszákat a vendéglátósok

étterem (étterem, vendéglátás, )
étterem (étterem, vendéglátás, )

Az eredeti adócsomagban nem szerepelt, viszont a kormány az összegző módosító javaslatba belecsempészett lényegében egy új, forgalomarányos különadót, amit a vendéglátóhelyeknek kell fizetniük. 2018. január elsejétől jön a turizmusfejlesztési hozzájárulás – írja a portfolio.hu.

Az új szabályozás indoklása szerint: a módosító indítvány egy új közteher, a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetését fogalmazza meg.  Az indítvány rendelkezik arról is, hogy a hozzájárulásból származó bevétel a központi költségvetés bevétele, amelynek megfelelő összeget a külön jogszabályban meghatározott turizmus fejlesztési feladatokra kell fordítani a központi költségvetés turisztikai célelőirányzata útján.

Azok kötelesek fizetni az új, forgalomarányos különadót, akik az étkezőhelyi vendéglátásban működnek, és 2018. január 1-től 5 százalékos áfa mértékkel adóznak. A hozzájárulás alapja az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. A hozzájárulás mértéke a forgalom 4%-a. Ezt az említett hozzájárulás-köteles szolgáltatásnyújtás áfa nélküli ellenértékére, mint közteher-alapra kell vetíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik