Gazdaság europoli

ZDF: Már Magyarország sem akadályozza az orosz kőolajembargót

A ZDF német közszolgálati tévécsatorna értesülései szerint újabb akadály gördült el az uniós orosz olajembargó elől, miután három tagország, Magyarország, Ausztria és Szlovákia visszavonta az erre vonatkozó vétóját. A ZDF vasárnap esti cikkében magas szintű diplomáciai forrásra hivatkozva azt írja, hogy a német kormány is támogatja az olajembargót, amelyről a napokban dönthetnek EU-tagok, bevezetése pedig a következő hónapokban várható.

A cikk emlékeztet, hogy Magyarország, Ausztria és Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország vétózott eddig az olajembargó ellen. Szlovákia és Magyarország számára a gyors importtilalom elsősorban az orosz olajszállítástól való nagyfokú függőség miatt volt ellenszenves, míg a dél-európai országokban az embargó után várható energiaár-emelkedéstől tartanak.

A Hvg.hu a Politicóra hivatkozva azt írta hétfőn, hogy diplomaták szerint az Oroszország elleni olajembergót tervező Európai Bizottság valamiféle kivételt vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarország és Szlovákia számára. A Politicónak megszólaló diplomaták hangsúlyozták, hogy Magyarország aggodalmai nem politikai, hanem gazdasági jellegűek.

A ZDF értesülése annak fényében különösen érdekes, hogy vasárnap reggel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy az a legfontosabb, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját.

Éppen ezért kérdéssel fordultunk a Miniszterelnökséghez, hogy történt-e változás a magyar álláspontban. A tárca válaszában Kovács Zoltán Facebook-oldalára irányított minket, ahol az államtitkár azt írta, hogy a magyar álláspont nem változott és a kormány nem támogatja az embargót.

 

Kapcsolódó
Okos szankció jöhet az orosz olajra, olyan, ami az oroszoknak nagyon fáj, az EU-nak csak kevéssé
Már a finisben lehet az orosz olaj elleni uniós szankciós csomag.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik