Gazdaság

Okos szankció jöhet az orosz olajra, olyan, ami az oroszoknak nagyon fáj, az EU-nak csak kevéssé

Julien Warnand / MTI/EPA
Julien Warnand / MTI/EPA

Jelenleg dolgozunk az Európai Unió hatodik oroszellenes szankciós csomagján, melynek keretében az olajembargó valamilyen formáját is fontolgatjuk. Úgy, hogy a szankció a lehető legnagyobb fájdalmat okozza az oroszoknak, miközben „a lehető legkisebb járulékos kárt okozzuk magunknak”, azaz „okos” szankciókban gondolkodunk – nyilatkozta a The Times-nak az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke Valdis Dombrovskis, amit a Portfolio.hu szúrt ki.

A részletekről egyelőre új hír nincs. A múlt héten a Reuters szemléjében azt lehetett olvasni, hogy az orosz olaj fokozatos kivezetését irányoznák elő. Másrészt Dombrovskis jelezte: az is az elképzelések között szerepel, hogy az embargó helyett az orosz olajexportra vámot venének ki egy bizonyos árplafonon túl.

A múlt héten kiszivárgott tervek között a fokozatosság mellett az is szerepelt, hogy a vezetékes olajszállítást kivennék a szankciók közül, vagy más szankció lenne rá érvényes, mint a hajós szállításra, illetve bizonyos olajfajtákra lenne érvényes a szankció.

A szakportál hivatkozik a Politico diplomata forrásokból származó információira is, melyek szerint a javaslat kidolgozásáért felelős Európai Bizottság akár már hétfőn, tehát a francia elnökválasztás lezajlása utáni napon elküldheti a tagállamoknak a szankciós csomag terveit. Így arról a következő napokban már lehetne vitázni és egyik forrásuk szerint elvileg már pénteken döntenének is a csomagról a tagállami nagykövetek.

Különösen érdekes információ az, hogy az egyik diplomata szerint a bizottsági szankciós listára immár az összes orosz bankot rátennék, azaz a Gazprombankot is kizárnák a SWIFT-ből a Sberbank tervezett kizárása mellett. Így nagy kérdés, mi lenne azzal az orosz elnöki rendelettel, ami előírja, hogy a Gazprombankon keresztül kell az európai gázvásárlóknak rubelben rendezni az április 1. után leszállított gázt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik