Gazdaság

Az ápolók negyede távozhat a szakmából egy felmérés szerint

A Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felmérése szerint az ápolók negyede távozhat a szakmából, ha lejár az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. További kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, 4 és fél százalékuk pedig külföldön dolgozna tovább.

A felmérés eredményét a Népszava tette közzé, amely cikkében emlékeztet, hogy miközben a megélhetésre továbbra sem elegendő a fizetés, egyre kevesebb emberre egyre több feladat jut. A KSH adatai szerint az egészségügy alapjáraton való működtetéséhez már 2020-ban is 3500 szakdolgozó hiányzott, és ugyan ennél frissebb adat nincs, de a Népszava szerint a helyzet ennél csak rosszabb lett, hiszen a szolgálati jogviszony bevezetésekor 4000, a kötelező oltás bevezetésekor pedig 800 ember hagyta el az egészségügyet. E két csoport tagjainak többsége egészségügyi szakdolgozó volt.

A felmondási tilalom május 31-én szűnik meg, de hogy pontosan mennyien távoznak majd, azt nem tudni. A járvány miatti munkaterhelés mellett egzisztenciális és munkahelyi feszültségek is nehezítik a helyzetet: az ágazati béremelésre fordított 410 milliárdból a 17-20 ezer orvosra 330, a mintegy 90 ezer szakdolgozóra viszont mindössze 80 milliárd jutott – jegyzi meg a cikk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik