Gazdaság

RTL Híradó: a béremeléseket teljesen elviheti az infláció

Focke Strangmann / EPA / MTI
Focke Strangmann / EPA / MTI

A munkavállalók 61 százaléka kapott idén fizetésemelést, de többségük legfeljebb 10 százalékot, vagyis a teljes bérfejlesztését elviheti az infláció

– állítja a RTL Híradója a Pulzus Kutató május elsejére készített, reprezentatív kutatása alapján.

A friss felmérésből kitűnik, a dolgozók ötöde egyáltalán nem érzi magát biztonságban, és attól tart, hogy az elveszítheti az állását is.

Május elsején a vásárlói kosárból stílszerűen azt emeleték ki, hogy virsli 11 százalékkal, a sör pedig 7 százalékkal drágult egyetlen év alatt a KSH szerint. De természetesen nemcsak ezek a termékek drágultak: az infláció már akkora, hogy az az idei béremelés hatását is teljesen lenullázhatja.

A minimálbért, illetve a szakmunkás bérminimumot 19 és fél százalékkal emelték idén. A dolgozók 36 százaléka viszont egy forinttal többet se visz haza, mint egy éve a Pulzus Kutató friss, reprezentatív felmérése szerint. 61 százalék kapott bérfejlesztést idén.

Lényegesen emelést a 18-39 év közöttiek kaptak, az idősebb korosztályra viszont egyre kevésbé jellemző, hogy kapott fizetésemelést. Akik kaptak, azok 58 százaléka legfeljebb 10 százalékos bérfejlesztést kapott.

Vagyis a fizetésük nagyjából annyit érhet, mint tavaly, miután az infláció is akár 10 százalék körülire gyorsulhat éves szinten a Nemzeti Bank szerint.

Nagyjából minden második munkavállaló elégedetlen a jelenlegi keresetével.

Arra a kérdésre, hogy minimum hány százalékos fizetésemelésnek kellett volna ahhoz, hogy elégedett legyen. A cég szerint ez 16 százalék körüli összeg lehet.

Számos munkáltatónál nem működnek szakszervezetek. Érdekképviselet hiányában pedig tényleges bértárgyalásokra nem került sor

– mondta Mészáros Melinda, a Liga szakszervezetek elnöke az RTL-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik