Gazdaság

BKIK: Továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban

Oláh Tibor / MTVA/Bizományosi
Oláh Tibor / MTVA/Bizományosi
A hazai KKV-k mintegy fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége és a képzettsége jelenti a legfőbb problémát – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) április elején végzett nem reprezentatív felméréséből. A kamara a Construma építőipari szakkiállításon végzett kutatása arra is rámutat, hogy a probléma leginkább a szakképzett fizikai munkaerő területén jelentkezik.

A BKIK kérdőívét kitöltő több mint 300 vállalkozást arról kérdezték, hogy hol látnak az építőiparban és a kapcsolódó ágazatokban szakemberhiányt. A felmérés tanúsága szerint

  • az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak mintegy 42 százalékánál van tartósan betöltetlen pozíció.
  • Ezekre a munkahelyekre általánosságban hónapokig nem találnak szakembert.
  • A legfőbb problémát a megfelelő mennyiségű és képzettségű szakember hiánya, illetve a felkínált bérek nagysága jelenti és leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány.
  • Közülük ácsot és kőművest a legnehezebb találni: ez a probléma nagyjából minden tizenötödik cégnél jelentkezik.
  • Villanyszerelő alkalmazása pedig kb. minden huszadik vállalkozásnak jelent kihívást.

A BKIK kutatásának eredményét az ÉVOSZ szintén áprilisi, 400 cég véleményét összefoglaló felmérése is alátámasztja. A tagszervezetek piaci helyzetértékelése szerint a megfelelő számú és szakértelmű szakmunkás hiánya a cégek többségénél komoly problémát okoz a megrendelések teljesítésében.

A magyar munkaerőpiacon a munkaerőhiány több ágazatban is általános problémának mondható. Ez az építőiparban pedig olyan mértékű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további 100 ezer embert is tudnánk alkalmazni. A szektorban ugyanakkor a munkaerő megtartása is kihívások elé állítja a cégeket: felerősödött ugyanis a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, tehát ma már a szakmunkások bérének emelésével is számolnia kell a cégeknek – kommentált a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, az ÉVOSZ elnöke, Koji László.

Az április elején tartott Constuma építőipari szakkiállításon a BKIK standján közel 700 látogató fordult meg. A körükben végzett felmérés tanulságait a kamara képzési programjaiba, valamint pályaorientációs tevékenységébe is beépíti, hogy azokat még inkább a piaci igényekhez igazíthassa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik