Közélet

Az idei év is fájni fog annak, aki építkezik vagy felújítja a lakását

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Példátlan dolog fog történni idén az építőanyagoknál, építkezéseknél: drágulni fog csaknem minden.

Már tavaly is óriási áremelkedéssel szembesültek a házépítők, felújítók, a faanyagtól kezdve az acélárukon át a műanyagokig lényegében minden tartozék, alapanyag drágult. És az országban az infláció is felpörgött, 14 éves csúcs volt az év végén. És idén is jókora általános áremelkedés vár ránk, az építőanyagoknál pedig még nagyobb lesz a drágulás.

Az energiaárak megugrása miatt már március végére újabb 10-15 százalékkal nő az építőanyagok ára – derül ki az ÉVOSZ legfrissebb elemzéséből. Ennyivel nőnek a bérek is, így jelentősen megugranak a költségek az építőiparban, azaz minden többe kerül majd – írja az azénpénzem.hu.

Azoknak az építőipari anyagoknak bontakozhat ki számottevő áremelkedése, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra van szükség. Meg újra kiújul a munkaerőhiány, a gond nagy, és a szakemberek, szakmunkások csak érezhető, 10-15 százalékos fizetésemelés esetén nem állnak tovább.

Az ÉVOSZ úgy látja, hogy az anyagár-változások ellenére az építési kereslet 2022 év elején is magas volt. „A járvány hatására elhalasztott építési beruházási igények erőteljesen, egyszerre jelennek meg a piacon is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik