Gazdaság

Bige pánikot kelt az agrárminiszter szerint, de már Mészáros Lőrincék is kifogytak a műtrágyából

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

„Prillezett pétisó árualapunk elfogyott, kérem, ne küldjenek további rendelést. Köszönjük megértésüket!” – ezzel az egyenszöveggel küldött körlevelet az Agrolink Zrt. a hozzájuk forduló, mezőgazdasági termelőket kiszolgáló kereskedőknek. A levél küldője, az Agrolink Mészáros Lőrincnek, a miniszterelnök felcsúti multimilliárdos barátjának az érdekeltsége, a termelők alapanyagellátására és a termelés finanszírozására létrehozott agrárintegrátor. A céget azzal az ambícióval alapították, hogy versenyre keljen Magyarország másik nagy földesura és multimilliárdosa, Csányi Sándor piacvezető cégével, a KITE Zrt.-vel. Korábban arról írtunk, hogy a Mészáros-cég a hatósági össztűz alá vett, hűtlen kezeléssel és vesztegetési pénz elfogadásával vádolt Bige László érdekeltségétől vásárolt nagyobb mennyiségű műtrágyát.

A szétküldött levél alapján azonban úgy tűnik, máris kifogyott Mészárosék készlete. Kerestük az Agrolinket, mi okozza a hiányt, mikor és mennyiért lehet náluk megint nitrogénműtrágyát kapni, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

A műtrágyakirályként is ismert Bige László drámai képet festett az ATV-ben a helyzetről, szerinte ha még egy hónapig tart az orosz-ukrán háború, a duplájára emelkednek a gabonaárak. A magyar műtrágyapiac 50-60 százalékát lefedő Bige csoport nemrég jelentette be, hogy felfüggeszti a műtrágyaalapanyag, az ammónia gyártását, műtrágyát még a hét végéig gyártanak. Napon belül 100-250 euró között mozog a gáz ára, ehhez nem tud a műtrágyagyártó alkalmazkodni – indokolta a lépést Bige.

Elmondása szerint a 60 ezer tonnás hazai piacra szánt készletüket hét nap alatt szétkapkodtak, már csak néhány ezer tonna van belőle, külföldre 870-890 eurós, sosem látott áron szállítottak. Bige arra számít, hogy a gáz ára a következő egy évben biztosan nem megy 100 euró alá (ez a mindenkori ár legalább négyszerese), az EU-embargók és -szankciók miatt nem számít jobb árakra. Az oroszok sem fognak többet szállítani, a tározókat nem tudjuk feltölteni, így a nyári a műtrágyaárak is magasak lesznek – vetítette előre.

Azt tanácsolta a gazdáknak, hogy minden műtrágyát vegyenek meg, az összes importot is, mert beláthatatlan árak lesznek. A megrendelések alapján úgy becsülte, hogy Magyarországon 600 ezer tonna műtrágya még hiányzik, nem vették meg a gazdák a tápanyagot.

Nagy István agrárminiszter erre azzal tromfolt, hogy Bige fel akarja verni az árakat, a tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya elegendő mennyiségben rendelkezésre áll az országban. Úgy fogalmazott:

A baloldali milliárdos kijelentéseivel ismét csak pánikot kelt, és ezzel ismételten tovább akarja srófolni a műtrágya árát.

Az agrárminiszter korábban azzal roadshow-zott, hogy Bige, akinek cégcsoportjából fél tucat céget bírságolt meg a versenyhivatal kartellezés miatt, 36 milliárd forinttal károsította meg a gazdatársadalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik