Gazdaság

Műtrágyavásárlási Black Friday-t hirdet Bige cége, a miniszter arról beszélt, sok milliárddal lehúzta a magyar gazdákat a gyár

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Nem bír abbamaradni a kormányzati össztűz alá került Bige László körüli ügy.

Tegnap késő délután a Bige érdekeltségében álló Nitrogénművek Zrt. azt közölte, hogy elkötelezettek a magyar mezőgazdaság és szereplői támogatásában. Erre figyelemmel hamarosan különleges és egyedi akcióval fog jelentkezni kizárólag a magyar termelők részére a cég. „Az akció keretében a vállalat felajánlja a 2022. január 1-jétől május 31-ig Pétfürdőn legyártandó műtrágya teljes mennyiségét a magyar gazdáknak és kereskedőknek. Amennyire lehetősége van erre, a vállalat biztosítja a magyar mezőgazdaság számára a műtrágyaigényét egy egyedi értékesítési akció, Black Friday keretében, amikor mindenki számára lehetőség nyílik az európai műtrágya árszintjéhez képest alacsonyabb áron vásárolni műtrágyát.”

Legjobb tudomásuk szerint ez a mennyiség messze nem fogja fedezni a termelők igényeit, ezért a beérkező megrendelések sorrendjében fogják a termelőket kiszolgálni.

Emlékeztettek arra, hogy a földgáz világpiaci árszintje idén csaknem tízszeresére nőtt a múlt évihez képest, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozta a műtrágyagyártókat szerte Európában. Becsléseik szerint több mint 1 millió tonna műtrágya hiányzik a közép-európai régióban, ami tovább nehezíti az ellátást. Arra biztatják a gazdákat, hogy ne várjanak ki a vásárlással, mert azzal azt a kockázatot futják, hogy a földgáz ára a vártnál esetleg hidegebb tél miatt tovább emelkedik.

Ma azonban Nagy István agrárminiszter – aki a múlt hét végén videóban ment neki Bigének, hogy aztán a vállalkozó e hét kedden egy nyílt levélben üzenjen neki vissza – azt írta Facebook-oldalán, hogy Bige László kartellezése 7 év alatt 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak. A miniszter szerint „a GVH-val együttműködő szereplők adataiból a kartellezés ténye kiderült, Bige Lászlót a GVH több mint 11 milliárd forintra bírságolta”. Ez tény, hiába igyekeznek elterelni erről a figyelmet – fogalmazott a tárcavezető. „Tudomásom szerint senki nem biztatta arra a termelőket, hogy ne vegyék meg a műtrágyát. Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni őket, hiszen azt mondta, hogy decemberben egy napig szolgálják ki a magyar vevőket” – írta Nagy István. Megjegyezte, „Bige László most már próbál ebből kifele hátrálni, megfutamodott, de már késő, a gazdák szemében és a közvélemény előtt is elveszítette minden szavahihetőségét, hitelességét”. Agrárminiszterként, ahogyan ő fogalmaz, nem hagyhatja, hogy Bige tovább nyerészkedjen a gazdák és a magyar családok kárán.

Bigének pár napja Budai Gyula fideszes képviselő is nekiment, Bige meg azt üzente neki: Szedjen Cavintont vagy valami agyfényesítőt:

Kapcsolódó
Bige Budainak üzent: Szedjen Cavintont vagy valami agyfényesítőt
Budai azt írta, hogy Bige kérésére találkoztak pár évvel ezelőtt és kérte őt, hogy ne tegyen büntetőfeljelentést. Bige szerint nem történt ilyen.

A Bigét célzó támadás fázisait, hátterét itt foglaltuk össze:

Kapcsolódó
Az agrárminiszter is betámadta Bige Lászlót
A milliárdos nagyvállalkozó a kormányzat kereszttüzébe került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik