Gazdaság

Megint ronda nap jöhet a tőzsdén

Az elmúlt hetekben elsősorban az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatos hírek határozták meg a piaci hangulatot, a tőzsdék meredeken esnek a negatív híráram közepette, különösen igaz ez az olyan piacokra, amelyek közel vannak a háború epicentrumához, mint a magyar is – írta a Portfolio.hu. A frontról érkező egyik legfrissebb hír, hogy az oroszok elkezdték bombázni Európa legnagyobb atomerőművét, ez pedig felvetette egy eddig példátlan nukleáris katasztrófa lehetőségét. A hír hatására gyorsan elkezdett romlani a hangulat a tőzsdéken, az ázsiai piacok így estek ma reggel, és az előjelek alapján az európai tőzsdék jelentős mínuszban indíthatják a napot. A magyar tőzsdén a szaklap szerint ma érdemes lesz figyelni az OTP-t, amely ma hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését és erős számokat közölt a bank.

Jelentős eladói nyomás várható a Budapesti Értéktőzsdén pénteken a nyitásban

Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője előrejelzésében az MTI-nek kiemelte, hogy jelentős eladói nyomás várható a nyitásban a Budapesti Értéktőzsdén, a csütörtöki pozitív korrekciót követően az orosz-ukrán háborúról érkező hírek pénteken negatív hangulatba lökhetik a nemzetközi befektetői hangulatot.

Kifejtette, a vezető részvények közül az OTP a 11 ezer forintos támaszon zárt, várhatóan ezt a szintet nem fogja tudni megtartani a részvény, és első körben a 10 ezer forintos támasz lehet mentőöv a kurzus számára. A Mol is csak a 2500 forintos támaszig tudott “felmászni” csütörtökön, így pénteken várhatóan első körben a 2400 forintos szint foghatja meg az árfolyamot – tette hozzá. A Richter esetében a 7000 forintos szintre érdemes figyelni, a Magyar Telekom árfolyamában a 400 forintos támasznak van nagy jelentősége.

Az OTP pénteken hajnalban közzétett jelentéséből kiderült, hogy 2021 negyedik negyedévében a teljes bevétel és a kamatbevételek is jelentősen emelkedtek éves alapon, meghaladva a konszenzust. A vártnál nagyobb költségnövekedés és adó miatt azonban az eredménysorok elmaradtak a várttól. Az orosz és az ukrán leánybanknak 15,5 százalékos volt a teljes eredmény-hozzájárulása, azonban a két ország kockázattal súlyozott eszközértéke az OTP sajáttőkéjének kétharmadával egyenlő. A menedzsment továbbra is elkötelezett a korábban elhatárolt osztalék kifizetése mellett, azonban ilyen részvénykorrekció után, a sajátrészvény visszavásárlás talán megnyugtatóbb lenne – írta Józsa Bence.

Az Equilor elemzője kiemelte, hogy rontott az OTP osztályzatán az S&P. A hitelminősítő a bankcsoport önálló hitelprofiljára vonatkozó osztályzatát BBB+-ról BBB-re rontotta, mivel az orosz-ukrán konfliktus negatív következményekkel jár majd, az eszközök értékeltsége romlani fog. Ugyanakkor a rövid- és hosszú távú adósbesorolást változatlanul, A-2 és BBB osztályzaton hagyták, stabil kilátás mellett, mivel úgy gondolják, hogy összességében ellenállónak fog bizonyulni a vállalat.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1675,15 pontos, 4,19 százalékos emelkedéssel, 41 651,26 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 57,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 52 forinttal, 2,12 százalékkal 2500 forintra erősödött, 4,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 880 forinttal, 8,70 százalékkal 11 000 forintra nőtt, forgalmuk 45,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1,0 forinttal, 0,25 százalékkal 402,50 forintra csökkent, forgalma 464,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 210 forinttal, 2,90 százalékkal 7460 forintra emelkedett, a részvények forgalma 6,7 milliárd forintot ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik