Gazdaság

„A cégem 17 év alatt gyűjtött összes pénze a Sberbankban van”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Magyar Nemzeti Bank elrendelte a magyarországi Sberbank végelszámolását, melynek értelmében a hitelintézet ügyfelei legfeljebb 36 millió forintos kártérítést kaphatnak. A 24.hu-nak nyilatkozó kisvállalkozás ügyvezető-tulajdonosa arról beszélt, 190 millió forintjuk ragadt bent a bankban, ami jó eséllyel a 17 éve működő cég csődjét okozhatja. Szerda reggel a Sperbank fiókja előtt elkeseredett ügyfelekkel találkoztunk, akik attól tartanak, hogy elúszott a pénzük. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint 16 ezer magyar vállalkozásnak van számlája az orosz pénzintézetnél, közülük 6 ezer cégnek kizárólag ennél a banknál.

A csőd szélére kerül a Sberbank végelszámolása miatt egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó budapesti kisvállalkozás, melynek az összes bankszámlája az orosz tulajdonú hitelintézetnél van. A 2005-ben alapított – az elmúlt években egymilliárd forintos forgalmat bonyolító – társaság tulajdonos-ügyvezetője a 24.hu-nak arról beszélt, cége minden pénze, összesen 190 millió forintja van sberbankos számlákon, amiből a vállalkozást finanszírozták.

17 év munkája, 17 év adózott nyeresége, amihez nem tudunk hozzájutni. Feltehetően nem fogjuk tudni megtartani a 11 alkalmazottunkat, és az már most biztosnak látszik, hogy márciusban senki nem kap fizetést

– közölte a cégtulajdonos.

Mint mondta, körülbelül 5 éve vitték át a számláikat a Sberbankhoz, amely kedvező feltételeket kínált a kisvállalkozások számára. Nem is volt problémájuk a pénzintézettel, ám már az kellemetlenül érintette a céget, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten elrendelte, hogy  a következő 30 napban csak 7 millió forinthoz juthatnak hozzá. A bank végelszámolása pedig nagy valószínűséggel a kisvállalkozás csődjét jelenti, hiszen az összes pénzük töredékét, 36 millió forintot kaphatnak vissza.

Az MNB szerdán közölte, hogy visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A tájékoztatás szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 napon belül 100 ezer euróig (azaz kb. 36 millió forintig) helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért. Mint írták, a kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Az említett kisvállalkozás tulajdonosa elmondta, a kártalanítás összege töredéke a bent ragadt pénzüknek, szerinte ez a 36 millió forint nem elég arra, hogy finanszírozni tudják a működésüket, és fizetni tudják a számláikat és az alkalmazottaikat. Érdemi tájékoztatást pedig sem a bank vállalati kapcsolattartójától, sem pedig az MNB-től nem kaptak. Ráadásul – mint mondta – további kintlévőségeik érkeztek a számláikra, amiket nem is tudtak átirányítani.

Nem fér a fejembe, hogy miért engedték a banknak, hogy a beérkező pénzeket befogadja, miközben mi nem juthattunk hozzá a saját pénzünkhöz. Mióta bezárt a bank, csaknem 20 millió forintunk érkezett még be a számláinkra. Azzal, hogy ezt befogadhatták, úgy érzem, hogy még egyszer megloptak

– mondta a cég tulajdonos-ügyvezetője, aki azt is hozzátette:

Így megy tönkre egy 17 éve működő jól teljesítő cég, amelyik 11 magyar munkavállalónak biztosít megélhetést. Az elmúlt években több mint egymilliárd forint adót fizettünk be, és most majd visszakapunk 36 millió forintot.

Mint mondta, a múlt héten még arról olvastak a hírekben, hogy a Sberbankot nem érintik az orosz-ukrán háború miatti szankciók, ezért nem is tettek lépéseket.

Farkas Norbert / 24.hu Ügyfelek a Sberbank Váci úti bankfiókja előtt Budapesten 2022. március 2-án.

A múlt héten a napi.hu közölte a Sberbank tájékoztatását, melyben többek közt az állt:

A Sberbank Magyarország Zrt. a szokásos üzletmenet szerint működik, valamennyi termékét és szolgáltatását biztosítja valamennyi ügyfele számára.

Azt is hozzátették, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. nyereséges, tőkeerős bank, amely maradéktalanul megfelel minden szabályozói követelménynek, különösen a tőkével és likviditással kapcsolatos mutatóknak.

Február 28-tól a jegybank felügyeleti biztost küldött a hitelintézethez. Közölték, a helyzet nincs hatással a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket. Azt írták, a jegybanki intézkedésre annak érdekében került sor, hogy a magyarországi Sberbank – az orosz-ukrán válság nyomán az anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, az orosz Sberbanktól érkező negatív hatások ellenére – az elkövetkező időszakban is meg tudjon felelni a likviditásra- és tőkehelyzetre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

Ehhez képest az MNB szerint a Sberbank maga kérte első körben a korlátozást. A jegybank kedden még azt erősítette meg, hogy a magyarországi (és a többi európai) Sberbank továbbra sincs korlátozva a SWIFT-rendszerben. Bár úgy volt, hogy szerdán kinyitnak a Sberbank fiókok, erre már nem került sor.

„Negyed 8-kor még azt mondta nekünk egy ügyintéző, hogy nyolckor nyit a fiók. Aztán nem sokkal később levették az ajtóról a korábbi tájékoztatást, és kiragasztottak két új papírt” – mesélte két hölgy szerda reggel a Váci úti Sberbank fiókja előtt.

Két kiragasztott papír és más semmi

Az egyik papíron a Magyar Nemzeti Bank közleménye állt, melyen közölték a Sberbank ügyfelekkel, hogy az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar bank anyavállalatánál. A másik papíron arról tájékoztatták az ügyfeleket, hogy a korábbi rendelkezéseket megszüntetik, illetve hogy megtiltják a bank számára március 2-től március 4-ig pénzügyi szolgáltatások végzését, betétek és egyéb források kifizetését. A tilalom nem vonatkozik a bank által a fizetési számlák vezetésére, és a fizetési számlák javára történő jóváírások teljesítésére. Az MNB tájékoztatójában az is szerepelt, hogy megtiltják a fióknyitást március 4-ig, de miután most rendelik el a Sberbank végelszámolását, nincsen reális esélye annak, hogy pénteken kinyitnak.

Minden pénzünk bent van a bankban és nem tudunk hozzányúlni. Hát hogyne érintene ez minket?

– mondták elkeseredetten, miközben abban bíztak, talán mégis kinyit a bankfiók. Tudják, hogy nem fog, csak azért állnak még itt, hogy a lelkiismeretüket megnyugtassák. A bankautomatákra is tájékoztatót ragasztottak, valószínűleg egy dühös ügyfél írta rá, hogy ruszkik haza. A két hölgy elmondta, hogy érkezésünk előtt valaki még megpróbált felvenni pénzt, de az automata elnyelte a kártyáját. Egyikük arra számít, hogy elúszik a pénzük, a másik viszont bizakodóbb, miután a Sberbankot nem zárták ki a SWIFT-rendszerből.

Farkas Norbert / 24.hu

Egy férfi arról beszélt, hogy anyukájának közel 100 ezer eurója van a bankban. Az elvileg nagyjából az a 37 milliós összeg, mellyel az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) még kártalanítja az ügyfelek zömét. Egy fiatal pénzügyes csatlakozik a beszélgetéshez, aki azt nem érti, hova utalja majd a bank a pénzét, hogyan találják meg őt.

Azóta már megírtuk, három út van, hogy hozzájussanak a pénzükhöz a magyar Sberbank ügyfelei, legfeljebb 100 ezer euróig:

  • Ha van máshol számlájuk, akkor azt be kell jelenteniük az OBA-nál, hogy arra kérjék az átutalást.
  • Lesznek „kifizető bankok”, amelyeknél lehet majd számlát nyitni, és oda utal az OBA.
  • Kis összegű kifizetések esetén postai kézbesítést is lehetséges kérni az OBA-tól.

Új beszélgetőtársunk elmondta, hogy az egyik ügyfele nemrég adta el az ingatlanát 90 millió forintért, a pénzt pedig betette a Sberbankba.

Ő mit fog csinálni? Nem tudja kivenni a pénzét és nem tudja lefoglalózni az új ingatlant. Egy jól kereső vállalkozóról beszélünk és most van neki pár millió forintja

– mondta a pénzügyes, akinek szintén lakossági számlája van a Sberbanknál.

Lassan szétszéledtek a várakozók a bank elől, még egy idős hölgy lépett oda hozzánk, akinek megtakarítása van a banknál. Ő még egy másik bankfiókot megnéz, hátha az nyitva lesz – mondja. Mi is megnéztünk még egyet, de a Frankel Leó úti fióknál az ajtó mögött álló biztonságis határozott kézmozdulatokkal jelezte, hogy ez is zárva van.

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint körülbelül 16 ezer olyan cég van, amelynek van számlája az orosz tulajdonú pénzintézetnél, köztük 6 ezer magyar vállalkozás van, amelynek kizárólag a Sberbanknál van számlája.

Kérdés, hogy a bank végelszámolása hány cég csődjét okozhatja.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik