Gazdaság

Ezerforintos étolajat hozhat az orosz-ukrán háború

Nemes János / MTI
Nemes János / MTI

Az étolajon most árstop van, október közepi szinten lehet árulni a boltokban, ez az árstop május 1-jéig tart. (Április elején választás.) A napraforgó egyik legnagyobb exportőre a világon Ukrajna, az oroszok által indított háború pedig komoly gondot okozhat a napraforgótermelésben, így szűkös lesz a kínálat. Ami pedig árfelhajtó hatású. Nagyjából ez a gondolatmenet, amelyet elmondott Raskó György agrárközgazdász, volt államtitkár a hvg.hu-nak.

A mértékek azonban még fontosabbak. „Ez a magyarokra nézve annyit jelent, hogy amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25–30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben, de nemcsak az étolaj, hanem a cukor meg a liszt ára is nagyon föl fog menni” – jósolta Raskó.

Szerinte a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még elviselnek az emberek. A volt államtitkár úgy véli, az áremelkedés olyan szintű lesz, hogy ezt a határt már átviszi, és a fogyasztók az étolaj helyett át fognak térni állati zsírra vagy egyéb zsiradékok fogyasztására, írja a lap.

Raskó szerint 1 liter, jó minőségű étolaj ára megközelítheti az 1000 forintot.

A napraforgó vetési időszaka közeleg (április), a talajt lassan elő kéne készíteni. De ha még ez meg is történik, a háborúban Ukrajna kikötői kapacitásainak nagy része megsemmisül, szóval a kivitel vissza fog esni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik