Gazdaság

Tovább kénytelenek nyelni a veszteségeket a benzinkutak üzemeltetői

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nem enyhül a nyomás a benzinkutak üzemeltetőin. Jóval drágábban vásárolják meg az üzemanyagot, mint amennyiért eladhatják. Pénteken nem változnak a nagykereskedelmi árak, vagyis azok az árak, amennyiért a benzinkutak üzemeltetői vásárolják az üzemanyagot a nagykereskedő Moltól.

Továbbra is 480 forintért tankolhat a lakosság (95-ös benzint és normál gázolajat), a kormányzati, újabb három hónapra, május közepéig meghosszabbított benzinárstop miatt, holott enélkül 520-535 forintnál lennének az árak a kutakon, derül ki a holtankoljak.hu oldaláról.

Így a kutak üzemeltetői folyamatosan veszteséget szenvednek el. Már akik nem dobták be a törölközőt.

Már húszra tehető azoknak a kis, főként családi tulajdonban lévő kutaknak a száma, amelyek a bezárás mellett döntöttek az üzemanyagárstop miatt – mondta korábban a napi.hu-nak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, aki szerint a kormány a vidéki közösségeket rombolhatja a lépésével és a Molt segítheti újabb piacokhoz. A kútbezárást vagy azok eladósorba kerülését máshonnan is hallani.

A kormány a hét elején egyeztetett egy kútüzemeltető hálózattal, de úgy fest, nem hatja meg a kabinetet a kisebb kutak panasza.

Már a nagyoknak is fáj a november közepe óta fennálló üzemanyagárstop, a minap a Shell jelezte, a nemzetközi teherforgalom által leginkább használt tíz kúton tegnaptól, azaz február 22-től tranzakciónként maximum bruttó 50 ezer forint értékben, azaz körülbelül 100 litert lehet csak vásárolni, bármely típusú üzemanyagból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik