Gazdaság

Egy új kocsi árát fizette ki tavaly az év rekordbliccelője

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán közölte a bliccelésekért befizetett tavalyi rekordösszegeket. Eszerint 2021-ben 1 879 391 forint volt a csúcs, vagyis ennyit kellett befizetnie valakinek, amiért érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazott a budapesti közösségi közlekedés járatain. A második legtöbbet fizető, akit jegy nélkül csíptek nyakon, kicsit több mint egymilliót, de a harmadik is mintegy 900 ezret fizetett be a pótdíjak után. A top tizes lista utolsó helyén az a bliccelő áll, aki 661 ezer forinttal rövidítette meg magát csak azért, mert nem vett villamosjegyet.

A BKK tájékoztatása szerit a legmagasabb összegű pótdíjbefizetés hat végrehajtási eljárásból, több tucat rendezetlen pótdíjazás alapján jött össze, de jócskán elmarad a 2020-ban beszedett legborsosabb pótdíj összegétől, amely 2 797 400 forintra rúgott.

Hozzátették, hogy a negatív rekorderek ellen a befizetések elmulasztása miatt több, akár nyolc végrehajtási eljárás is indult.

A kiszabott pótdíjak időbeni befizetésével töredékére lehetett volna csökkenteni a notórius bliccelők kiadásait és a pótdíjazással járó adminisztrációt – figyelmeztetett a közlekedési társaság az MTI szerint.

A BKK még 2015-ben szigorította drasztikusan a jegy és bérlet nélkül utazókkal szembeni eljárását. A korábbi évtizedek megengedőbb gyakorlatát felülvizsgálva ezután már drákói szigorral léptek fel a bliccelők ellen. A szigorúbb követeléskezelésnek köszönhetően pedig évente több tízezer fizetési meghagyásos és végrehajtási eljárást indít a cég.

Mint jelezték, a fővárosi önkormányzat által előírt díjszabás szerint a 16 ezer forintos alappótdíj a helyszínen, a jegyellenőrnél készpénzzel vagy bankkártyával fizetve, illetve az adatfelvételt követő két munkanapon belüli személyes vagy banki befizetés esetén 8 ezer forintra mérséklődik. Ha sem a 8 ezer forintos pótdíjösszeget, sem a 16 ezer forintos alappótdíjat nem fizeti meg a bliccelő határidőn belül, akkor 30 napon túl a késedelmi és az eljárási díjjal tovább emelkedik a pótdíj összege 32 500 forintra. Ha felszólításra ezt sem fizeti be az ügyfél, fizetési meghagyást kap, és ha erre sem érkezik befizetés, a BKK végrehajtást kérve is érvényesítheti a követelését. Ilyenkor a behajtási eljárások és jogi lépések összes költségei a bliccelőt terhelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik