Gazdaság

Péntektől drágább lesz a benzin a kutaknak, mint az autósoknak

Faludi Imre / MTVA Bizományosi
Faludi Imre / MTVA Bizományosi

Megkapja a kegyelemdöfést a hazai üzemanyag szakma: péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is

– ezzel a drámia felütéssel adta hírül aktuális üzemanyagár-előrejelzését a Holtankoljak.hu. A benzin beszerzési ára, vagyis az az ár, amelyen a töltőállomások hozzájuthatnak,  bruttó 8 forinttal emelkedik péntektől. Ilyn módon a benzin beszerzési ára is átlépi a literenkénti 480 forintot, amit a kormány még novemberben hatósági árként szabott meg a benzinkutakon.

Ez azt jelenti, hogy a benzinkutak innentől kezdve drágábban kénytelenek megvenni a benzint, mint amennyiért aztán az autósoknak eladhatják.

A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami tovább halmozza a veszteségeket a benzinkút-tulajdonosoknak.

Hatósági ár nélkül péntektől az alábbi átlagárakkal kellene számolni  a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: 520 Ft/liter
  • Gázolaj: 535 Ft/liter

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, az évértékelő beszédében jelentette be, hogy három hónapra meghosszabbítják az üzemanyag kiskereskedelmi forgalmára vonatkozó hatósági árazást. Mint azt a Népszavára hivatkozva már megírtuk, ez lavinaszerűen indíthatja el elsősorban azoknak a vidéki benzinkutaknak a bezárását, amelyek a saját területükön falvak-kistelepülések kizárólagos ellátói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik