Gazdaság

Népszava: bezárási lavinát indíthat el az üzemanyagárstop meghosszabbítása

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

Országszerte mintegy száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget – tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu ügyvezetőjétől. Ez annak köszönhető, hogy az Orbán-kormány február 15-től három hónappal meghosszabbította az üzemagyag hatósági árazását, amely szerint a kiskereskedelmi ár felső limitje 480 forint literenként.

A benzinkutak a mennyiségi korlátozásról önállóan döntenek, s minthogy ezt semmi nem tiltja, a korlátozás módjukban áll. Bujdos a lapnak azt mondta, 5-10 literes korlátozásokról hallott, de állítólag van olyan töltőállomás is, amely egész napra hatvanliteres felső határt állapított meg, ami azt jelenti, hogy nagyjából a reggel érkező első hat vevő jutott üzemanyaghoz.

A mennyiségi korlátozással érintett adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig.

A nemzetközi olajár-emelkedés Európában is üzemanyag-drágulást eredményez. Emiatt sok térségi fuvarozó, ha teheti, már inkább Magyarországon tankol. A szlovák és osztrák határ túloldalán lakók gyakran kannákban hordják át az üzemanyagot, mert ott akár több tíz forinttal többet kell fizetni literenként. Ráadásul mivel ma már a dízel literenkénti nagykereskedelmi ára is jócskán meghaladja a 480 forintos kiskereskedelmi árplafont, megjelentek a benzinkutakon az eddig közvetlenül nagykereskedésből ellátott, nagyigényű fogyasztók is.

A szakértő mindezek fényében érthetőnek nevezte egyes termékek egyértelműen veszteséges értékesítésének visszafogását.

Bár a korábbi három hazai kútbezárás óta továbbiakról nem hallott, Bujdos szerint bezárási lavinát indíthat el, ha a hazai kutak többségét ellátó Mol péntektől a nagykereskedelmi áraiban érvényesíti az elmúlt két hét olajár-emelkedését. Ez ugyanis a töltőállomás-üzemeltetők számára literenként akár 10 forintos drágulást is hozhat, és az ebből adódó veszteséget sokan már nem fogják tudni lenyelni. A lapnak nyilatkozó szakember úgy látja, emiatt akár több száz kisebb, de a saját térsége ellátása szempontjából kulcsszerepet játszó benzinkút zárhat be a közeli jövőben.

A kormány által előírt hatósági árazás egyértelműen a kisebb kutakat sújtja, a bezáró vagy mennyiségi korlátozást bevezető kutak zöme pedig falvak-kistelepülések kizárólagos ellátója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik