Belföld

A magyarok többsége nem az üzemanyagárakat maximalizálná

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A magyarok többsége egyetért azzal, hogy a kormánynak tennie kell a magas üzemanyagárak ellen, de túlnyomó részük nem az árak maximalizálásával érné el ezt – derül ki a Pulzus Kutató felméréséből, amit a napi.hu megbízásából készítettek.

Az üzemanyagokra vonatkozó ársapka elvileg február 15-én jár le, de szakértők szerint a kormány ezt az intézkedést meghosszabbítja, mert ellenkező esetben a benzin ára hirtelen 510, a gázolajé pedig 530 forintra ugrana a kutakon.

A Pulzus Kutató reprezentatív kutatása szerint a válaszadók 26 százaléka a hosszabbítás mellett van, ennél is jóval többen, 63 százalék viszont úgy vélik, hogy adócsökkentéssel kellene enyhíteni az autósok terheit, nem pedig a vállalkozásokra terhelni azt.

14 százalék egy eddig nem tárgyalt megoldást preferálna: azt, hogy a rászorulók kapjanak valamilyen kedvezményes üzemanyag-kupont. Ez érintheti például azokat az embereket, ahol nem jó a tömegközlekedés és autó nélkül nehezen jutnának el munkába.

Mindössze 8 százalék nem hosszabbítana, 11 százalék pedig nem tudja a megoldást.

Korosztályok szerint vizsgálva érdekes, hogy a 18-39 évesek érezhetően nagyobb arányban szeretnének hosszabbítást és kevesebben adócsökkentést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik