Nagyvilág

„Már annak drukkolok, hogy tankoljál inkább máshol” – erősödik a benzinturizmus a határ mentén

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szlovákiában az elmúlt időszakban látványosan megugrottak az üzemanyagárak, így nem csoda, hogy a határ menti régiókban élők egyre sűrűbben járnak át tankolni a szomszédos országokba, köztük hazánkba is, írja az Új Szó.

A lap cikke szerint sokan azzal sem érik be, hogy teletankolják az autójuk üzemanyagtartályát: az elmúlt napokban egyre többen kerekedtek fel a szomszédos országokba a személyautójuk után felszerelt utánfutóval, több hordó üzemanyagot szerezve be egyszerre.

Ez már feltűnt a szlovákiai központi adó- és vámhivatalnak is. Szóvivőjük közölte, külföldön feltankolni az autónkat természetesen teljesen legális dolognak számít, ennek is megvannak azonban a szabályai.

Az autóba a gyártó által beépített üzemanyagtartály feltöltésével kapcsolatban semmilyen megkötések nincsenek, aki azonban ezen felül is be szeretne hozni üzemanyagot, annak már ügyelnie kell a mennyiségre. Üzemanyagkannában legfeljebb 10 liternyi üzemanyagot lehet behozni az országba adómentesen egy másik uniós tagországból

– mondta az Új Szónak Martina Rybanská.

Hozzátette, a vámhivatal alkalmazottai rendszeresen közúti ellenőrzéseket tartanak, vagyis jogukban áll megállítani az autót, megállapítva a szállított üzemanyag mennyiségét. Szerinte nem éri meg csalni, aki ugyanis nem tudja alátámasztani legalább egy nyugtával, hogy honnan szerezte be az üzemanyagtartályán kívüli üzemanyagot, az 100 euró és 100 ezer euró közötti büntetésre számíthat, természetesen a szállított üzemanyag mennyiségétől függően.

A 444.hu utolért egy balassagyarmati benzinkutast, aki röviden úgy kommentálta a helyzetet, nem örül a jelenségnek.

Sokkal nagyobb a forgalom. Napról napra egyre többen jönnek. Elkeserítő a helyzet. Már annak drukkolok, hogy tankoljál inkább máshol. A fix áron nem éri meg ennyi benzint eladni. Csak remélni tudom, hogy túléljük ezt az időszakot

– magyarázta.

Megjegyezte, bár utánfutóval még nem tankolnak náluk hordószámra, a teletankolás gyakoribb lett és fél attól, hogy becsődöl a benzinkút.

A hatósági árak Magyarországon jelen állás szerint február 15-ig érvényesek, a kormány pedig egyelőre nem döntött az esetleges hosszabbításról.

Kapcsolódó
A magyarok többsége nem az üzemanyagárakat maximalizálná
Egy friss kutatás szerint a megkérdezettek több mint fele más megoldást részesítene előnyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik