Gazdaság

Matolcsy György folytatja a harcot fő ellensége ellen

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Szerinte kiszámíthatóak a jegybank lépései, a kamatemelési ciklus 2022-ben is folytatódik.

A jegybankok első számú ellensége az infláció. Ez ellen a védekezés leghatékonyabb eszköze a kamatok emelése. Nincs pardon.

Ezt mondja a jegybank elnöke a Magyar Nemzetnek. Meg azt is, hogy az infláció könnyen öngerjesztővé válik, ha nem kezelik időben és határozottan. Ezt féléves késéssel, de a nagy jegybankok is kezdik felismerni, az MNB pedig jól döntött, amikor elsők közt kezdte meg szigorítási ciklusát.

Erősen hisszük, hogy ezzel kapcsolatban is tartja magát a mondás: ki korán kel, aranyat lel.

Matolcsy György úgy véli, a meglóduló infláció azt jelzi, hogy a világgazdaságot eddig meghatározó működési modell elérte korlátait, új korszak felé tartunk. Az MNB elnöke hosszan sorolja az okokat, amelyek miatt

a tartósan magasabb kamatokkal is együtt kell élnünk.

Változást egy sikeres zöld­ átállás, a fenntartható energiatermelés és a digitális gazdaság kiterjesztése hozhat, akkor jöhet el a korszak, amikor az alacsony infláció újra alacsony kamatokkal párosulhat – teszi hozzá.

Az MNB júniusban kezdett, alapkamat-emelési ciklusát 2022-ben is folytatja, amíg az inflációs kilátások fenntarthatóan nem süllyednek a 3 százalékos cél közelébe, addig kamatot kell emelni.

Minden, az egyhetes betéti rátában bekövetkezett lépés beépül az alapkamat-emelési ciklusba is. 2022 első felében az alapkamat felzárkózik és ismét összeér az egyhetes betéti ráta szintjével.

Matolcsy György az interjúban érdemben nem tér ki korábbi vitáira a pénzügyi tárcával, de megismétli, a költségvetési egyensúlyt helyre kell állítani, örül, hogy e téren változás kezdődött, szerinte a azonban a folyamatot

tovább kell vinni és minél korábban megcélozni a három százalék alatti hiányértéket.

Nem hisz abban, hogy válság után az államháztartási hiány mértéke kevésbé számít.

Az adósság mindig is adósság marad. Egy felzárkózó pályán mozgó gazdaságban eladósodás helyett a termelékenység növelésében, az intézmények reformjában, a zöld- és digitális átállásban kell megtalálni a fenntartható növekedés forrásait.

Matolcsy György cáfolja, hogy nehezíti az MNB infláció elleni harcát, hogy a kormány féléves kamatstopot vezetett be a lakossági jelzáloghiteleknél.

Épp ellenkezőleg. 2021 nehéz év volt. 2022 sem lesz könnyebb, különösen az első fele. A kormány lépése megerősít minket abban, hogy a leghatározottabban lépjünk fel az infláció letörése és a pénzügyi stabilitásunk megőrzése érdekében.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik