Gazdaság

Így szépül a statisztika: előre szóltak a munkaügyi felügyelők, kit és mikor fognak ellenőrizni

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Csalóka a munkaügyi statisztika. Győzelmi jelentéseket is lehetne faragni abból, hogy kevesebb szabálytalanságra bukkantak az idén a munkaügyi ellenőrök. Csak hát van ebben egy trükk.

„Újító jelleggel” előre jelezte a vizsgálatra kiszemelt budapesti és Veszprém megyei cégeknek a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság az idén, hogy hamarosan ellenőrizni fogják őket. „Kísérleti jelleggel” pedig iratbekérésen alapuló távellenőrzést folytattak le Baranyában illetve Győr-Moson-Sopron megyében. A munkáltatóknak így lehetőségük nyílt „rendbe szedni” munkaügyi irataikat, adott esetben bejelenteni addig feketén foglalkoztatott dolgozóikat, így aztán nem csoda, hogy az idei évben arányaiban kevesebb (bár számszerűen így is több) szabálytalan munkaadóra bukkantak – mutat rá a Népszava.

A terület az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik és egy nem régi jelentésükben világossá is tették, annak, hogy előre jelezték az ellenőrzéseket, nem az a célja, hogy lebuktassák a csaló cégeket, hanem a hatóság jelenlétének tudatosítása, közvetett módon a munkáltatók jogkövető magatartásának elősegítése volt, írja a lap.

Nagy lehetett a gond, széles spektrumú a szabálytalanság, erre utal, hogy még így is nagyon sok szabálytalan céget találtak, pedig előre szóltak. „Az ellenőrzött 11 182 munkáltató 68 százalékánál így is jogsértést tártak fel (tavaly 70 százalékuknál), ami a vizsgált dolgozók 62 százalékát (tavaly 64 százalékát), azaz csaknem 26 ezer munkavállalót érintett a tavalyi 29 ezer után.” A legnagyobb probléma továbbra is a feketefoglalkoztatás, leginkább az építőiparban, kereskedelemben, vendéglátásban nyúlnak ehhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik