Gazdaság

Egy képviselő 13 közmunkás bérét viheti haza jövőre

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Több fizetésemelést kaphat, mint amennyiért egy közmunkás dolgozik egy hónapig napi 8 órában.

A Népszava szerint jövőre a közmunkások fizetése tovább távolodik a legkisebb kötelező bérektől, miután azt a kormány 50 százalékon rögzítette. Noha a közfoglalkoztatottaknak ez 17,6, illetve 17,3%-os bruttó bérnövekedést jelent, a minimálbér 19,5, a garantált bérminimum 18,7%-kal nő.

Az átlagkeresetnél a kormány 12,7%-os növekedéssel számol, a jegybank jövőre 10,2-11,2%-os nemzetgazdasági átlagbér növekedést vár. A lap – a KSH legutóbbi adata, az eddigi, átlagosan 9% körüli bérnövekedés alapján – úgy számol, 2021-ben bruttó 440 ezer forint körül alakul a átlagkereset.

Ez meghatározó az országgyűlési képviselők juttatása szempontjából is. A Fidesz előterjesztésére ugyanis 2018-ban úgy döntöttek, hogy az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosa legyen a képviselő alapilletmény. A frakcióvezetők az átlagbérek hatszorosát vihetik haza, de Kövér László jár a legjobban, a házelnöki szorzó még magasabb.

A képviselői tiszteletdíj felülvizsgálata februárban esedékes, mert a KSH akkor közli az előző éves adatokat. A Népszava 440 ezres átlagbérrel és úgy számol, hogy a képviselők alapilletménye jövő márciustól majdnem 110 ezer forinttal, bruttó 1 millió 320 ezer forintra nő az idei 1 millió 211 ezer forintról, míg a frakcióvezetők a 218 ezres emelés után bruttó 2 millió 640 ezer forint kapnának.

Kapcsolódó
A kormánypárti képviselők leszavazták, hogy fizetésük egy részét a járványügyi alapba utalják
Hiába érvelt a szolidaritással Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs.

A Fidesz-frakció három éve azzal magyarázta az emelést, hogy „a parlamenti döntéshozók bére emelkedik utoljára”, a tiszteletdíj a vállalt munkával arányosan alakul, a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően. Tavaly februárban Kövér László ugyanakkor arról beszélt, hogy a parlament fő feladata, ellenőrző szerepe a kormányzattal szemben mára jelentéktelenné vált. A házelnök ezt komoly bajnak nevezte, de az ellenzéket tette felelőssé érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik