Gazdaság

A Lázár felügyelte Ménesbirtok is dupla áron veszi a műtrágyát, de nem Bige László cégétől

MTI/Rosta Tibor
MTI/Rosta Tibor

A fideszes politikusok és a kormánysajtó napi rendszerességgel támadja Bige Lászlót a műtrágya árának emelésével, csakhogy mindeközben a Lázár János felügyelte Ménesbirtoknál is duplájára drágult a műtrágya, csak épp azt nem Bige szállítja, hanem Csányi Sándorék cége, szúrta ki az Átlátszó.

A cikkben felidézik, Nagy István agrárminiszter arról beszélt, korábban 60-80 ezer forint között hozzá lehetett férni a műtrágyához, most 205 és 250 ezer forint között mozog a hatóanyag-szükséglet ára egy hektárra vetítve, ami nem az egekbe drágult földház miatt van, hanem mert

Bige László nyílt politikai szerepvállalásáról inkább arra lehet következtetni, hogy a baloldal kampány-finanszírozásának az árát akarják megfizettetni a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel.

Ehhez képest furcsa egybeesés, hogy a Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is drágábban jut már hozzá a műtrágyához, de nem is Bigétől veszik azt.

Az Átlátszó szerint a közbeszerzések alapján elmondható, hogy idén már Csányi Sándor érdekeltsége, a KITE Zrt. szállíthatta a korábbi ár kétszereséért a műtrágyát annak a Ménesbirtoknak, ahol a fia az alapítványban kuratóriumi tag.

A 2021-re és 2022-re kiírt közbeszerzésen pedig a Bige Lászlóhoz tartozó Nitrogénművek Zrt. nem is indult.

Frissítés!

„A KITE Zrt. versenyben, más piaci szereplőknél kedvezőbb ajánlattal nyerte el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. 2022-es műtrágya-szállítási szerződését. Ismereteink szerint a döntéshozatalban Csányi Attila, a KITE Zrt. tulajdonosának fia nem vett részt” – írta cikkünk megjelenétést követően közleményében a zrt. vezérigazgatója, Szabó Levente, aki annak illusztrálására, hogy a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. a jelen piaci körülmények között kedvező árakra szerződött cégével, levelében jelezte, hogy a KITE tenderárai olcsóbbak a Bige Holding decemberben érvényes árainál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik