Gazdaság

Jóval többet fog kérni jövőre a vízszerelő, festő, ács, burkoló

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

A kínálat visszaesése, valamint a családtámogatásokkal fűtött építkezési és felújítási hullám egyszerre két oldalról generáltak árnövekedést az építőanyagoknál, ugyanakkor nem minden építőipari termékre volt igaz a sokszor emlegetett 50 százalékos, vagy akár még magasabb drágulás. De az igazán kirívó áremelkedés a fánál, acélnál és a hőszigetelő anyagoknál volt – írja a Portfolio az újHÁZ Centrum felmérése alapján.

Az építőanyag-kereskedő cég felmérése szerint a lakosságnak durván az egyharmada szeretett volna felújítani vagy új házat építeni idén.

De meglepően sokan voltak azok, akiknek nem valósultak meg a tervei, a kutatás kitöltőinek 18 százaléka elhalasztott felújításról, 4 százaléka pedig elnapolt építkezésről számolt be.

És hogy mi miatt estek kútba a tervek? Az elmaradt munkálatok mögött

  • 45 százalékban a drasztikus árnövekedés,
  • 16 százalékban a szakemberhiány,
  • 12 százalékban pedig az alapanyaghiány húzódott,
  • de a megfelelő hitel megszerzése, illetve előző ingatlanuk eladása is többeknek okozott problémát.

Az építkezők-felújítók 23 százaléka minimális, azaz 5-10 százalékos, legnagyobb részük, 38 százalékuk pedig jelentős, vagyis 15-30 százalékos költségnövekedést tapasztalt.

Voltak azonban, akik ennél is drasztikusabb áremelkedésről számoltak be, a munkálatokat végzők 14 százaléka szerint az árak megduplázódtak, 8 százalékuk szerint pedig sokszorosukra nőttek.

Jövőre kevesebben terveznek belevágni felújításba vagy építkezésbe, elsősorban azért, mert további áremelkedésre számít a lakosság nagy része, de a szakemberhiány is kínzó már.

A felújítók egyhetede vett igénybe valamilyen otthonteremtési támogatást (csok, otthonfelújítási támogatás, babaváró hitel, egyéb támogatás).

Mi lesz jövőre? A kivitelezők nagy része, hétharmada 1-6 hónap közötti megbízási idővel számol. De egyötödük 6-12 hónapos, vagy akár egy évnél is hosszabb megbízási időkre számít.

A kivitelezők közel fele további áremelkedéssel számol az építőanyagoknál, és csak egyötödük szerint áll meg vagy akár csökkenhetnek is az alapanyagárak.

És mi lesz a munkadíjakkal? Hát azok is emelkedni fognak. A szakemberek többsége szerint 5-10 százalékkal fognak többet kérni jövőre az ideinél. Egyharmaduk szerint azonban drasztikus lesz a munkadíjemelés: 15-30 százalékos is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik