Kummer János / 24.hu
Gazdaság

Kamatemelést hozott a Mikulás a legtöbb nagybank lakáshitelénél

9 nagybank közül hat érdemben megemelte új lakáshiteleinek kamatát decemberben. A drágulás mértéke 0,37-0,96 százalékpont, ezzel egy 20 millió forint összegű lakáshitel törlesztőrészlete 4-10 ezer forinttal emelkedhet meg 20 éven át.

Az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti kamat emelkedése miatt már minden elemző várta a hitelkamatok érdemi növekedését is. Sajnos tovább már nem kell várni, decemberben 9 nagybank közül hatnál érdemben megemelkedett az új lakáshitelek kamata – írta a Bankmonitor bejegyzésében.

A kamatemelkedés mértéke a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében jelentős, a thm értéke 0,37-0,87 százalékpont.

A kamatemelkedés miatt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 4 -9,5 ezer forinttal emelkedhet. Emiatt 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 0,9-2,3 millió forinttal növekedhet meg.

Még jelentősebb a drágulás az 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök esetében. Egy új, 5 évig fix kamatozású hitel thm-értéke 0,52-0,96 százalékponttal emelkedik.

Ez pedig egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 5 600 – 10 700 forint törlesztőrészlet-növekedést eredményezne. Két évtized alatt pedig összességében 1,3-2,5 millió forinttal kellene többet visszafizetni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő hiteleket a változás nem érinti, ezen kölcsönöknek csak a kamatperiódus fordulójakor változhat meg a kamata, az akkor érvényes piaci viszonyoknak megfelelően.

Jó hír, hogy a legkedvezőbb ajánlattal rendelkező UniCredit Bank csak december 10-től emel, vagyis a héten ott még kedvezőbb feltételekkel lehet kölcsönt igényelni. Ennek azonban feltétele, hogy a hiteligényléshez szükséges teljes dokumentáció rendelkezésre álljon.

Az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök kamata, thm-értéke még nem emelkedett az irányadó kamatok növekedése óta. A portál szakértői szerint azonban a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a közeljövőben erre is sor kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!