Gazdaság

A rezsiszámláinkat a legtöbben szeretjük online fizetni

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A 2021. novemberében végzett online felmérésben arra kereste a választ az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), hogy a fogyasztók mennyire részesítik előnyben az online számlafizetést, és mi akadályozza a készpénzhez ragaszkodókat abban, hogy online rendezzék számláikat.

A magyarok 3/5-e csak online fizet

A felmérés eredményei alapján a válaszadók 61 százaléka minden számlát online fizet, a 32 százalékuk azokat a számlákat fizeti készpénzzel, ahol a szolgáltató nem tette eddig lehetővé az internetes verziót. Közel 89% fizeti az áram-, az internet- és a telefonszámlát online. 75% felett van a víz, csatorna, gáz és televízió, de már az 55 százalékuk a hulladékszámlát is online rendezi.

A cég vezérigazgatója, Vásárhelyi Tibor szerint a felmérés fontos visszajelzést ad a számukra, hiszen a megváltozott fizetési szokásokat figyelembe véve bő fél éve van lehetőségük ügyfeleiknek, hogy online rendezzék hulladékszámlájukat. Már elérték a 100 ezer online fizető felhasználót, de a kutatás eredményeit figyelembe véve bizakodóak, hogy ez a szám dinamikusan fog növekedni a jövőben.

Top 3 fizetési mód

Az online fizetési módok közötti preferencia is megoszlik, a legtöbben a bankkártyás fizetést (68%) alkalmazzák, ezt követi szorosan egymás mellett az internetbankon keresztüli és a szolgáltató saját applikációján keresztüli fizetés. Az iCsekk applikációt a válaszadók 21 százaléka jelölte megkedvelt fizetési módként.

A szokás az úr

A készpénzzel fizetők 24 százaléka bizalmatlan az online fizetéssel kapcsolatban, a 20 százaléuk megszokásból fizeti még mindig offline a havi csekkeket. A 10 százaléuk egyáltalán nem rendelkezik bankszámlával és a 9,5 százaléuk érzi azt, hogy bonyolult lenne átállnia az online számlafizetésre.

Az idősebb generáció is szeret online fizetni

Érdekesség, hogy a 60 év felettiek hasonlóan nagy arányban (80%) részesítik előnyben az online fizetést, mint a 20-30 évesek (90%). A 70 év felettieknél romlik ez az eredmény, az ő esetükben fele-fele arányban fizetik online vagy készpénzzel a számlákat.

Több mint öt éve központosították a szemétdíj számlázását

Mint ismert, a szemétdíjak számlázását 2016 áprilisában központosították, azóta mindenkinek az NHKV számláz. Előtte a szemétszállító cégek végezték a számlázást is. A számlázás központosítása előtt (azaz 2016. márciusig) volt, ahol havonta (pl. Budapest), máshol kéthavonta, negyedévente küldték ki a szemétszámlát a szolgáltatók. Az új rendszerrel egységesen negyedéves számlázásra állt át az ország. Amikor az NHKV átvette a számlzást, eleinte rengeteg probléma volt a számlákkal, több hónapos csúszásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik