Gazdaság

A jól kereső fiatalok akár évi 780 ezer forintot is nyerhetnek januártól az szja-mentességgel

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A 25 év alatti fiatalok jövőre szja-mentességet kapnak az átlagkerestig. Az adóalap jogosultsági hónaponként legfeljebb a tárgyévet megelőző év július hónapjára a KSH által a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset mértékéig csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy például az a szerencsés 25 év alatti fiatal, akinek havi keresete 500 ezer forint, 2022-ben havi 433 700 forinttal csökkentheti adóalapját, így éves szinten akár 780 ezer forintot is nyerhet – írta a hvg.hu. A havi maximális nyereség pedig 66 555 forint, ennyivel hízhat a nettó fizetés az szja-mentesség révén. Természetesen ha a fiatalnak pont 433 700 forint a bruttója, akkor is ennyit nyerhet. Ha kevesebb, akkor arányosan kevesebbet.

A jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az adóalap-kedvezményt a nem önálló tevékenységből származó jövedelem (például bér) után lehet megkapni. Kedvezményezett a végkielégítésből származó jövedelem is, de legfeljebb a Munka Törvénykönyvében (vagy más, hasonló jogviszonyról szóló törvényben) előírt mértékig. Adóalap-kedvezményt érvényesíthetnek a 25 év alatti fiatalok egyéni vállalkozói kivétjük, átalányban megállapított jövedelmük, mezőgazdasági őstermelői, európai parlamenti, valamint helyi önkormányzati képviselő, választott könyvvizsgáló tevékenységi jövedelmük után is. A kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha a fiatal nem bérből és nem egyéni vállalkozóként, továbbá nem is a fentebb felsorolt címeken jut jövedelemhez, hanem önálló tevékenység alapján végzett munkavégzés ellenében (például megbízási díj alapján). Ugyanakkor nem érvényesíthető kedvezmény például az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre és a külön adózó jövedelmek nagy részére (például árfolyamnyereségre, osztalékra, kamatjövedelemre).

A kormány számításai szerint évente mintegy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség a mostani foglalkoztatási adatokat figyelembe véve és éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetés számára. Ezek szerint arra számítanak, hogy a fiatalok átlagban éves szinten 500 ezer forintot nyerhetnek jövőre azzal, hogy az átlagbérig nem kell szja-t fizetniük.

A 25 év alattiak átlagkeresete egyébként jóval alacsonyabb, mint az országos átlag, a KSH adatai szerint. Ezért az érintettek kisebb része eshet az országos átlagfizetés feletti kategóriába, vagyis a 25 év alatti dolgozók nagy részére érvényes lesz a kormány új kedvezménye még a felső korlát mellett is – írta korábban a Portfolio.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik