Gazdaság

Novák Katalin: 400 ezer forintig kereshetnek szja-mentesen a fiatalok januártól

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jövő év január 1-jétől a 25 év alatti munkavállalóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, ami azt jelenti, hogy több pénzt fognak hazavinni, a nettó jövedelmük emelkedni fog – írta az MTI Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-videóüzenete alapján.

A miniszter a videóban kiemelte, a fiatalok foglalkoztatottsága jelenleg másfélszer akkora, mint tíz évvel ezelőtt, egyre több fiatal dolgozik akár még a tanulmányai végzése mellett is. Ezeket a fiatalokat segíti a kormány azzal, hogy a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig, ami most megközelítőleg bruttó 400 ezer forint, egyáltalán nem kell adót fizetniük – tette hozzá. Ez hozzávetőleg 22 százalékos emelkedést jelent a nettó fizetésükben – hangsúlyozta.

Arra szeretnénk biztatni a fiatalokat, hogy dolgozzanak, minél többet tegyenek félre, hogy amikor családalapításra kerül a sor, erre és a családtámogatásokra támaszkodva tudják elkezdeni valakivel a közös életüket

– fogalmazott Novák Katalin.

Számoljunk. Bruttó 400 ezer forintos fizetés mellett a nettó 266 ezer forint (kedvezmények nélkül), a levont 15 százalékos szja pedig 60 ezer forint. Azaz, ha egy 25 év alatti fiatal fizetése januárban 400 ezer forint, akkor a nettója 60 ezer forinttal lesz több, mint a többi, nála idősebb dolgozóé. Azaz 326 ezer forintot vihet haza. Ha az illető csak 200 ezer forintot keres jövőre (ennyi lesz a minimálbér), akkor a nettója 30 ezer forinttal emelkedhet amiatt, hogy nem kell szja-t fizetnie, azaz 133 ezer forint helyett 163 ezer forint lesz a fizetése. Ha pedig a fiatal mondjuk bruttó hatszázezer forintot kap, akkor a nettója 399 ezer forintról 459 ezer forintra emelkedhet, azaz 60 ezer forint lehet neki is a plusz, hiszen az szja-mentesség felső határa a miniszter közlése szerint 400 ezer forint lehet.

A fiatalok szja-mentessége Orbán Viktor kormányfő korábbi közlése alapján évi 130-150 milliárd forintba kerülhet.

A KSH legutóbbi jelentése szerint egyébként a miniszter által említettnél magasabb volt az átlagkereset. Január-augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 428 700, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 439 400 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik