Gazdaság

A szakszervezet szerint a kormány teljesen ellehetetlenítené a légiirányítók sztrájkját

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A légiirányításban dolgozók érdekképviselete szúrta ki, hogy a kormány tovább szigorítaná a légiforgalmat irányító dolgozók szervezkedési és érdekérvényesítő lehetőségeit. Székely Tamás, Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökének vasárnapi közleménye szerint a törvényjavaslat teljesen ellehetetleníti a légiirányításban dolgozók jogát a sztrájkhoz, olyan feltételeket ír ugyanis elő, amelyeket nem lehet teljesíteni a teljes szolgáltatási kötelezettség ellátása nélkül. Vagyis hiába akarnak sztrájkolni a dolgozók, a biztosítandó elégséges szolgáltatás tulajdonképpen megfelelne a teljes üzemnek.

Hozzátették, hogy a szakszervezet bírósághoz és az Alkotmánybírósághoz is fordult korábban a sztrájk ellehetetlenítésével kapcsolatban, de beadványukról még nem született döntés.

Mint arról beszámoltunk, júliusban két kormányrendelet a veszélyhelyzetre hivatkozva gyakorlatilag lehetetlenné tette a légiforgalmi szolgálatoknál a sztrájkot, miután a béremelést keveslő ferihegyi légi irányítók munkabeszüntetésre készültek. Erre ők a jelek szerint munkalassításba kezdtek:

Kapcsolódó
Orbán sztrájktilalma után jókora kunkorokra kényszerítik a repülőket a légiirányítók
Miután munkabeszüntetésüket a kormány megtiltotta, a jelek szerint munkalassításba kezdtek a ferihegyi légiirányítók: a fapadosok és az oligarchák magángépei is kacskaringózhatnak a levegőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik